nieuws

Jeroen Wolfsen (Moneywise): JKP zorgt voor paniek en onduidelijkheid

Financiële planning 1944

Advieskantoren zijn verplicht om bij hypotheekoffertes en reclame-uitingen ook het jaarlijks kostenpercentage (JKP) te vermelden. Dat zou het voor consumenten makkelijker moeten maken om aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Het zorgt echter vaker voor verwarring dan duidelijkheid. Het is meestal onbekend hoe aanbieders tot een bepaald percentage komen. Moneywise-oprichter Jeroen Wolfsen pleit daarom voor afschaffing van het verplichte JKP.

Jeroen Wolfsen (Moneywise): JKP zorgt voor paniek en onduidelijkheid

“Ik kan er kort en krachtig over zijn: het JKP is helaas het zoveelste voorbeeld van domme en onnodige Europese wetgeving”, schrijft Wolfsen in zijn blog. Het JKP werd ingevoerd in 2016 als onderdeel van het Europese Mortgage Credit Directive. Het telt alle bijkomende kosten van een hypotheek bij elkaar op en spreidt die over de hele looptijd van de hypotheek uit. Daar komt dan een nieuw percentage uit: de hypotheekrente plus het gespreide bedrag als percentage van de lening.

Onmogelijk

Twee maanden geleden constateerde adviesbureau Fortrum al dat de uitgangspunten bij het berekenen van het JKP vaak verschillen. Dat maakt het voor consumenten vrijwel onmogelijk om op basis van het JKP objectief te vergelijken. “Doen consumenten dit wel, dan leidt dat mogelijk tot verkeerde keuzes”, zei Van der Sluis destijds.

Paniek en vragen

Volgens Wolfsen zien veel consumenten het JKP bovendien pas voor het eerst op het moment dat ze de bindende offerte moeten ondertekenen. “Pas als er niks meer te vergelijken valt, krijgt je een percentage te zien wat je zou kunnen vergelijken. Dan zie je voor het eerst de bindende hypotheekofferte met daarin de afgesproken 2% rente en een percentage dat je niet thuis kunt brengen: Jaarlijks Kosten Percentage 2,38%. Gevolg: paniek, vragen en onduidelijkheid”, schrijft Wolfsen.

Beïnvloedbaar

Omdat een adviseur op de aanvraag moet invullen welke bijkomende kosten hij verwacht, is het percentage ook nog eens beïnvloedbaar. Omdat banken ook niet uitleggen hoe het JKP op de offerte tot stand is gekomen, wordt de verwarring alleen maar groter. “Afschaffen dus, dat JKP voor hypotheken”, besluit Wolfsen.

Reageer op dit artikel