nieuws

Geen morele last: 15 procent verzwijgt studieschuld voor hypotheek

Financiële planning 4637

Starters hebben weinig moeite met het verzwijgen van een studieschuld voor de aankoop van hun eerste woning. Uit een onderzoek in opdracht van advieskantoor Viisi blijkt dat 15 procent van de ondervraagden tussen de 22 en 35 jaar hun studieschuld heeft verzwegen of van plan is dat te doen. Voor Viisi is de uitkomst een reden om de overheid op te roepen ook studieschulden een BKR-registratie te geven.

Geen morele last: 15 procent verzwijgt studieschuld voor hypotheek

“De meeste hypotheken zijn gewoon haalbaar als je netjes je studieschuld doorgeeft”, zegt Viisi-directeur Hendrik Schakel. “Verzwijgen is in elk geval nooit verstandig. Als de geldverstrekker erachter komt, ben je veel verder van huis.” Volgens Schakel zou de overheid de studielening net als andere leningen ook een BKR-registratie te geven. “Dat zou een hoop duidelijkheid scheppen”, aldus Schakel.

Niet aan de orde

In september lekte uit dat het BKR zelf de registratie van studieschulden wel ziet zitten. Het bureau zag de aandacht voor schuldenproblematiek in Nederland als een opening om ook de BKR-registratie voor studieschulden weer te agenderen. Minister van OC&W Ingrid van Engelshoven reageerde enkele weken later dat registratie van studieschulden voorlopig niet aan de orde is. Het BKR kan bovendien niet op eigen houtje besluiten de studieleningen te registreren.

Reageer op dit artikel