nieuws

BLG Wonen: duurhuurder moet gemakkelijker hypotheek krijgen

Financiële planning 1662

Huurders van dure woningen krijgen als het aan BLG Wonen ligt gemakkelijker een hypotheek. Bij wijze van proef onder financieel adviseurs en huurders start de hypotheekverstrekker met de zogeheten huurverklaring. Hiermee kunnen ‘duurhuurders’ hun woonlasten verlagen.

BLG Wonen: duurhuurder moet gemakkelijker hypotheek krijgen

De huurverklaring is volgens BLG Wonen, onderdeel van De Volksbank, een reactie op de vraag van veel huurders in de vrije sector waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten.

Onmogelijk sparen

Volgens BLG-directeur Frank Soede hebben meer dan 1 miljoen huurders woonlasten. Voor de particuliere huursector geldt dat huurders gemiddeld 42,6% van hun  besteedbaar inkomen kwijt zijn aan hun woonhuis. “Deze hoge woonlasten maakt het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen”, aldus Soede, die dit een zorgelijke ontwikkeling vindt. “ Wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaardkoopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim € 50.000.”

Huurverklaring

BLG Wonen ziet de huurverklaring als een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan maken naar een koopwoning. “Huurders haken nu vaak af na een online hypotheekberekening. Dat is jammer want er zijn wél mogelijkheden. Daarnaast geven adviseurs aan behoefte te hebben aan helderheid over financieringen voor van-huur-naar-koopsituaties. Met de huurverklaring willen wij daar ook gehoor aan geven.”

Landelijke uitrol

Voorafgaand aan een landelijke uitrol, gaat BLG Wonen de werking en het proces van de huurverklaring eerst met een proef toetsen onder financieel adviseurs en huurders. Tijdens de proefperiode wil BLG Wonen bij maximaal 40 duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt.

Reageer op dit artikel