nieuws

Betalingsachterstanden hypotheek dalen, maar BKR vreest verzwegen studieschulden

Financiële planning 1396

Het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand van minimaal drie maanden op hun hypotheek is opnieuw gedaald. Ruim 73.000 mensen liepen begin april achter met hun hypotheekaflossing. Een halfjaar eerder waren dit er nog bijna 80.000. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) vreest dat verzwegen studieschulden de al vier jaar neerwaartse lijn kunnen ombuigen.

Betalingsachterstanden hypotheek dalen, maar BKR vreest verzwegen studieschulden

Het afgelopen halfjaar daalde het aantal consumenten met een betalingsachterstand op hun hypotheek met ruim 8%. In 2015 piekte het aantal huiseigenaren met betalingsproblemen op 113.000, daarna wijst de grafiek in de halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van BKR naar beneden. Ten opzichte van een halfjaar geleden kwamen er bijna 3.800 nieuwe wanbetalers bij. Daartegenover staan ruim 10.000 consumenten die hun achterstand wisten in te lossen.

Dreigende overkreditering

“Het is goed nieuws dat de achterstanden op dit moment dalen, maar er is ook reden tot zorg”, zegt directeur Peter van de Bosch van BKR. “Vorige week waarschuwde Vereniging Eigen Huis nog voor fraude bij nieuwe hypotheken. Nieuwe kredietnemers verzwijgen op grote schaal financiële verplichtingen die voorvloeien uit studieleningen. De hieruit voortkomende overkreditering zal uiteindelijk leiden tot hogere achterstanden en vergroting van de schuldenproblematiek.”

Veertigers lopen het vaakst achter

Vier op de tien consumenten lukt het volgens het BKR om binnen een jaar hun betalingsachterstand in te lossen. De meeste achterstanden, ruim een derde van het totaal, bevinden zich in de leeftijdscategorie 41-50 jaar. Het BKR vermoedt dat dat komt doordat die leeftijdsgroep te maken heeft met studerende kinderen. Ook vinden onder veertigers relatief veel echtscheidingen plaats.

Komt u op 25 juni naar am:hypotheken?

De hypotheekmarkt is niet meer los te zien van het onderwerp duurzaamheid. De aankoop van een huis wordt gezien als hét moment om over duurzaamheid na te denken. Terecht? Helga van Leur, metereoloog, praat hierover op event am:hypotheken.

Tijdens dit compleet vernieuwde event am:hypotheken dineert u met hypotheekspecialisten en wordt u bijgepraat op diverse terreinen. Zo krijgt u een inkijkje in een van de belangrijkste websites in dit domein: Funda. Wat zijn de plannen van de Head of Strategy & Business Development?

Maar ook de Autoriteit Financiële Markten is van de partij. Vorig jaar experimenteerde de toezichthouder met vouchers om het betaalgedrag van consumenten te beïnvloeden. Wat zijn de resultaten en wat is het vervolg?

Meer informatie en aanmelden: hypotheken.amweb.nl

 

Reageer op dit artikel