nieuws

Waardedaling Groningse huizen wordt ook gecompenseerd voor blijvers

Financiële planning 941

Huiseigenaren met een woning in het aardbevingsgebied krijgen vanaf volgend jaar een nieuwe compensatieregeling voor de waardedaling. Minister van Economische Zaken Eric Wiebes maakt het ook voor mensen die hun woning niet verkopen mogelijk om een vergoeding te krijgen. Voorheen werd er alleen gecompenseerd bij verkoop. De hoogte van de vergoeding verschilt per postcodegebied en is afhankelijk van het aantal aardbevingen dat er geregistreerd is.

Waardedaling Groningse huizen wordt ook gecompenseerd voor blijvers

In de brief die Wiebes naar de Tweede Kamer stuurt, staat dat de compensatie berekend wordt met de methode van onderzoeksbureau Atlas. De waardedaling wordt gemeten met twee percentages. Een vast percentage voor imagoschade en een percentage dat wordt bepaald door het aantal bevingen. De adviescommissie die de verschillende berekeningsmethoden heeft onderzocht, adviseert de uitkomst nog iets te verhogen om de negatieve gevolgen van de onzekerheidsmarge weg te nemen.

Oldambt en Loppersum

De adviescommissie heeft een voorbeeldberekening gedaan met het model en komt uit compensaties die oplopen van gemiddeld 2,4 procent in Oldambt tot 12,9 procent in Loppersum. Gemiddeld voor het hele bevingsgebied is de waardedaling ongeveer 4 procent. Het exacte percentage hangt af van de peildatum. De commissie adviseert 1 januari 2019 te hanteren, zodat bewoners in het aardbevingsgebied volgend jaar ook de mogelijkheid krijgen om in beroep te gaan tegen de woz-waarde.

Verkoopwaarde

Bewoners kunnen er ook voor kiezen om pas een vergoeding te vragen zodra ze hun woning verkopen. In dat geval wordt de compensatie niet berekend op de woz-waarde maar op de verkoopwaarde. Mensen die al een huis hebben verkocht, maar nog geen aanspraak hebben gedaan op de oude regeling voor waardedaling, moeten volgens Wiebes ook met terugwerkende kracht een compensatie kunnen aanvragen. 

Instituut

Huiseigenaren kunnen een verzoek indienen zodra het Instituut Mijnbouwschade Groningen van start gaat. Het wetsvoorstel voor de oprichting van het instituut ligt op dit moment voor advies bij de Raad van State.

Reageer op dit artikel