nieuws

SVn vindt Blijverslening succes, ondanks gering aantal aanvragen

Financiële planning 978

De Blijverslening en de Verzilverlening worden amper aanvraagd. Sinds de introductie in 2016 ongeveer 75 keer. Desalniettemin vindt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) de lening waarmee ouderen hun huis toekomstbestendiger kunnen maken, een ‘maatschappelijk succes.’ SVn is vooral tevreden dat er inmiddels meer dan honderd gemeenten zijn waar de lening kan worden aangevraagd en de bewustwording die de bijbehorende campagnes hebben opgeleverd. Het SVn hoopt zelfs op invoering van een landelijke regeling.

SVn vindt Blijverslening succes, ondanks gering aantal aanvragen

Volgens SVn-woordvoerder Martjan Kuit zijn ouderen mede dankzij de invoering van de lening gaan nadenken over het tijdig verbeteren van hun woning. “Ook dat is een succes. Sommigen hebben daarbij een Blijverslening of Verzilverlening nodig, maar lang niet iedereen. Lenen voor je eigen bijna afbetaalde huis is bovendien niet populair, ook al zijn de leningvoorwaarden van de Blijverslening en Verzilverlening nog zo gunstig. Dat geldt zeker ook voor de oudere generatie.”

Woontoekomst

Mensen gaan volgens het stimuleringsfonds vooral nadenken over hun woontoekomst als er iets vervelends gebeurt. Wat betreft bewustwording is er dus nog veel winst te behalen. “Natuurlijk had SVn, maar ook gemeenten die de regeling hebben ingevoerd, gedacht dat er meer aanvragen zouden zijn. We zien echter dat we met z’n allen nog niet gewend zijn om na te denken over onze woontoekomst”, zegt Kuit.

Tips voor gemeenten

Het SVn heeft momenteel geen campagnes gepland staan om de Blijverslening bekender te maken. “Het onder de aandacht brengen van de Blijvers- of Verzilverlening is in de eerste plaats aan de gemeente of provincie die de regeling heeft ingevoerd”, zegt Kuit. “Gemeenten werken daar hard aan en SVn doet er alles aan om overheden daarbij te helpen.” SVn ondersteunt gemeenten onder meer met een whitepaper met praktische tips om het thema ‘langer zelfstandig wonen’ onder de aandacht te brengen.

ANBO

De Blijverslening wordt aangeboden via de gemeente van de aanvrager. Er doen ongeveer honderd gemeenten mee, maar dat betekent dat er ook ruim tweehonderd niet meedoen. Reden voor ouderenbond ANBO om te pleiten voor een landelijke regeling. SVn ondersteunt dat. “De invoering van een landelijk beschikbare regeling en landelijke campagne zou natuurlijk helemaal fantastisch zijn. Samen met de rijksoverheid zouden we dit graag uitwerken bijvoorbeeld in het kader van het ‘Programma Langer Thuis’.

Limburg en Gelderland

Kuit merkt overigens ook op dat in Limburg en Gelderland andere regelingen via het SVn lopen. Respectievelijk de Stimuleringslening Duurzaam Thuis en de Stimuleringsregeling Toekomstbestendig wonen. Gemeenten die zich daarbij aansluiten bieden dus geen Blijverslening aan, maar inwoners kunnen volgens Kuit wel tegen gunstige voorwaarden Blijversleningachtige maatregelen financieren.

Reageer op dit artikel