nieuws

Starter op woningmarkt moet fors in de buidel tasten

Financiële planning 6477

Starters moeten voor de aankoop van een woning veel eigen geld meenemen. Een starter moet voor een woning van 60 vierkante meter gemiddeld €22.590 neerleggen. Dit bedrag staat los van de maximale hypotheeklening.

Starter op woningmarkt moet fors in de buidel tasten

Een starter die dit bedrag heeft staan, maakt in 250 gemeentes een goede kans om een woning met deze oppervlakte te kopen. Dit blijkt uit de Eigen Geld Kaart van vergelijkingssite Independer. Deze kaart toont per plaats hoeveel eigen geld een starter gemiddeld moet hebben om een goede kans te maken op een woning.

Overwaarde

De maximale hypotheeklening – die is gebaseerd op inkomen – is als gevolg van de gestegen huizenprijzen voor veel mensen vaak te laag om het door hen gewenste huis te kunnen financieren. Bovendien speelt meer dat hypotheekverstrekkers sinds vorig jaar alleen nog maar de waarde van een koophuis financieren en niet meer zoals voorheen ook extra kosten, zoals notariskosten, overdrachtsbelasting en de taxatie. Doorstromers kunnen dergelijke kosten vaak financieren vanuit de overwaarde.

Starter brengt maximaal €20.000 in

Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat 68% van de starters in 2018 maximaal €20.000 inbracht bij de aanschaf van een woning. Ervan uitgaande dat een starter dit bedrag kan betalen, maakt hij in ongeveer 250 gemeenten een goede kans om een woning van 60 vierkante meter te vinden. Wil de starter een woonoppervlak van 80 vierkante meter dan blijven er maar 100 gemeenten over waar hij een redelijke kans heeft om een woning te vinden.

Gespannen huizenmarkt

Door de gespannen huizenmarkt stijgen de gemiddelde vierkantemeterprijzen snel in grote delen van Nederland. De regionale verschillen zijn hierdoor ook enorm. In de provincie Utrecht heeft een starter de minst gunstige vooruitzichten op de woningmarkt.

Hoeveel eigen geld nodig is om een huis te kopen hangt af van verschillende factoren, waarbij het inkomen, de regio en het aantal vierkante meters het zwaarst wegen. Op basis van deze factoren ontwikkelde Independer de zogeheten Eigen Geld Kaart. Hierop wordt visueel inzichtelijk hoeveel eigen geld gemiddeld nodig is bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland.

Reageer op dit artikel