nieuws

‘In 2030 heeft Kerkrade een overschot van bijna 1.500 woningen’

Financiële planning 1882

Alleen de provincies Zeeland en Friesland zullen in 2030 geen woningtekort kennen. Dat schrijven economen van ABN Amro in hun periodieke rapport Stand van de Bouw. De tekorten zijn het grootst in de Randstedelijke provincies. Opvallend is dat ook de provincies met krimpregio’s met tekorten te maken krijgen. Die zijn dan wel geconcentreerd rond de grote steden, zoals Maastricht, Middelburg en Groningen. Kerkrade krijgt het grootste overschot: 1.454 huizen.

‘In 2030 heeft Kerkrade een overschot van bijna 1.500 woningen’

Ondanks de oplopende tekorten neemt de bouw van nieuwe woningen alleen maar af. ABN Amro zag het aantal afgegeven vergunningen in 2019 afnemen met 5,7 procent. De meeste vergunningen worden wel afgegeven waar de nood het hoogst is; Amsterdam, Den Haag en Utrecht bouwen het meest. Desalniettemin heeft Noord-Holland in 2030 een tekort van ruim 67.000 woningen, Zuid-Holland 37.000 en Utrecht ruim 21.000 woningen.

Concentratie

In de provincies met krimpregio’s worden de meeste nieuwe vergunningen afgegeven rond de grotere steden. In Friesland Heerenveen en in Drenthe is dat Assen. Brabant kent over 10 jaar een tekort van ruim 7.000 woningen. De meeste vergunningen zijn er in Breda, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Buiten de Randstad en de grote steden is een opvallende concentratie van nieuwbouwprojecten te zien in de regio Apeldoorn, Ede en Barneveld.

Reageer op dit artikel