nieuws

Hypotheekshop: ‘Overbruggingskrediet belangrijkste hypotheekvoorwaarde doorstromer’

Financiële planning 2036

Niet de maximale aflossingsvrije hypotheeksom, noch de regels omtrent boetevrij aflossen gelden voor doorstromers als belangrijkste hypotheekvoorwaarden, maar de hoogte van het overbruggingskrediet. Dat concludeert de Hypotheekshop op basis van eigen data. De adviesketen noemt het in hun weekbericht opmerkelijk dat een tijdelijke faciliteit voor huizenkopers zo belangrijk is geworden.

Hypotheekshop: ‘Overbruggingskrediet belangrijkste hypotheekvoorwaarde doorstromer’

Omdat consumenten vanwege de krappe markt eerst willen kopen voor ze verkopen, en de huizenprijzen oplopen, is een overbruggingskrediet regelmatig een vereiste. De Hypotheekshop ziet vooral dat doorstromers die in het ‘annuïtaire tijdperk’ vanaf 2013 hun eerste woning hebben gekocht, behoefte hebben aan een ruim overbruggingskrediet. Hun leencapaciteit is lager omdat de fiscale regels uitgaan van een looptijd korter dan 30 jaar.

Lastig

De Hypotheekshop merkt ook dat het in sommige gevallen lastig is om een overbruggingskrediet te krijgen. Als voorbeeld wordt de situatie genoemd waarin beide aanvragers een koopwoning achterlaten waarop een overbrugging moet worden gevestigd. Of als er geen nieuwe hypotheek nodig is omdat de overwaarde op het vorige huis groot genoeg zal zijn om het nieuwe in een keer te betalen.

Regio’s

Banken en andere geldverstrekkers kennen momenteel geen regionaal beleid wat betreft overbruggingshypotheken. Volgens de Hypotheekshop is dat echter wel iets om in de gaten te houden. In de huidige markt is er een klein risico dat de verkoop langer duurt of de opbrengst lager is dan voorzien. Maar nu de stijging van de huizenprijzen wat lijkt af te remmen, zijn er volgens de keten regio’s waar de risico’s groter zijn.

Reageer op dit artikel