nieuws

Hypotheekaanbieder kan taxatierapport voortaan geautomatiseerd inlezen

Financiële planning 1231

Hypotheken Data Netwerk (HDN) heeft samen met het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) en ABN Amro een manier ontwikkeld om de informatie uit gevalideerde taxatierapporten digitaal beschikbaar te maken. Na een geslaagde testfase kan de hele branche deze volledig geautomatiseerde werkwijze toepassen.

Hypotheekaanbieder kan taxatierapport voortaan geautomatiseerd inlezen

HDN heeft samen met NWWI, de marktleider op het gebied van validatie van taxatierapporten, het verwerkingsproces voor taxatierapporten efficiënter gemaakt. Vanaf nu stuurt HDN in een gestandaardiseerd bericht de XML-data (een opmaaktaal) van het taxatierapport aan de hypotheekaanbieder. Die kan daarmee zelf bepalen welke gegevens uit het rapport hij gebruikt. Daarnaast kan het volledige taxatierapport als pdf worden opgeslagen in het klantendossier.

Volledig digitale hypotheekketen

Door op deze manier te werken, verloopt de hypotheekaanvraag op dit punt volledig geautomatiseerd, aldus HDN. Volgens de vereniging die standaarden opstelt voor de hypotheekbranche markeert deze nieuwe werkwijze een grote stap op weg naar een volledig geautomatiseerde hypotheekketen, van aanvraag tot bindende offerte.

De werkwijze is getest bij ABN Amro. Die geldverstrekker verwerkt inmiddels de taxatiegegevens geautomatiseerd. NWWI en HDN organiseren komende tijd sessies om alle geldverstrekkers te informeren over de nieuwe mogelijkheden.

Reageer op dit artikel