nieuws

Hoekstra: Hypotheekregels hoeven niet aangescherpt

Financiële planning 3027

Minister Wopke Hoekstra van Financiën ziet op dit moment geen reden voor strengere hypotheekregels. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Die stelde vragen over de agenda voor de financiële sector die de minister afgelopen december publiceerde. Hoekstra zegt bovendien tevreden te zijn met de constructieve houding van de sector bij de aanpak van aflossingsvrije hypotheken.

Hoekstra: Hypotheekregels hoeven niet aangescherpt

Hoekstra maakte in december in zijn agenda voor de financiële sector bekend welke problemen hij wil aanpakken in de branche. Op zijn to-do-list staan onder andere actieve provisietransparantie in een mal gieten, maatregelen nemen tegen buitenproportionele verhogingen van topsalarissen en een verbod op flitskredieten. De agenda leidde tot verschillende vragen bij de Kamerleden, die de minister nu beantwoordt.

Risico gedaald

De volksvertegenwoordigers wilden bijvoorbeeld weten of de aanscherping van de regels op de hypotheekmarkt voldoende is. Ja, vindt de bewindsman. Hij somt op welke maatregelen afgelopen jaren zijn genomen. Van wettelijke verankering van de leennormen tot de verplichting om hypotheken binnen 30 jaar annuïtair af te lossen om gebruik te kunnen maken van renteaftrek en een verlaging van de loan-to-value-ratio naar 100%. “Mede door deze maatregelen is het risico op restschulden en betalingsproblemen gedaald. Ook wordt de schuldfinanciering beperkt doordat het kabinet de maximale renteaftrek versneld afbouwt met 3%-punt tot 37,05% in 2023.”

Hoekstra lijkt zich nog niet te scharen achter de wensen van toezichthouder DNB. President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot pleit regelmatig voor verlaging van de LTV-limiet en verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek. De minister schrijft aan de Kamer dat hij de ontwikkeling van LTV en LTI (loan to income) blijft monitoren. Maar, antwoordt hij, “ik zie op dit moment geen aanleiding voor een verdere aanscherping van de hypotheekregels”.

Aflossingsblij

De Kamer vroeg ook of de campagne Aflossingsblij, waarmee banken de risico’s van aflossingsvrije hypotheken onder de aandacht brengen, niet te laat van start is gegaan. Ook maakt de Kamer zich zorgen of de campagne niet te beperkt is gezien de omvang van de aflossingsvrije hypotheekschuld.

Het aandeel van de aflossingsvrije schuld in de totale hypotheekschuld is inderdaad nog altijd hoog, zegt Hoekstra. “Veel aflossingsvrije hypotheken lopen pas over 15 tot 20 jaar af. Het is daarom goed dat kredietverstrekkers, samen met de toezichthouders, nu al aan de slag zijn om eventuele risico’s voor consumenten in kaart te brengen en klanten een bewuste keuze te laten maken over hun aflossingsvrije hypotheek”, aldus de minister.

Voortvarend handelen

Volgens hem kunnen klanten daardoor tijdig starten met extra aflossen of gespreid vermogen opbouwen. “Voor veel klanten komt de campagne en de aansporing van de toezichthouders aan de kredietverstrekkers om actie te ondernemen dus op tijd om geïnformeerd beslissingen te nemen over de eigen financiële toekomst.” Hoekstra zegt vertrouwen te hebben dat de sector “dit belangrijke onderwerp voortvarend blijft behandelen”. Hij vindt dat geldverstrekkers zich constructief opstellen om het probleem aan te pakken.

Reageer op dit artikel