nieuws

Eigen Huis: Voor het eerst in 4,5 jaar is vertrouwen in woningmarkt negatief

Financiële planning 1416

Het vertrouwen in de woningmarkt is voor het eerst sinds augustus 2014 negatief. Vooral in de grote steden en in Oost- en Zuid-Nederland zijn consumenten pessimistisch. Dat blijkt uit de maandelijkse marktindicator van Vereniging Eigen Huis. Doorstromers zijn minder somber dan starters.

Eigen Huis: Voor het eerst in 4,5 jaar is vertrouwen in woningmarkt negatief

De Eigen Huis Marktindicator kwam in maart uit op een waarde van 99 punten. Boven de 100 punten is het vertrouwen positief, daaronder negatief. In augustus 2014 was het voor het laatst dat Nederlanders een negatief vertrouwen hadden in de huizenmarkt. Toen stond de indicator op 98. Augustus tot en met november 2016 waren de meest optimistische maanden met een score van 121. Sindsdien is de trend dalend.

Slechte betaalbaarheid

Volgens Eigen Huis vinden ruim 4 op de 10 Nederlanders het momenteel een (zeer) ongunstige tijd om een woning te kopen. Ruim de helft van de starters, mensen die hun eerste eigen huis willen kopen, noemt als belangrijkste reden de slechte betaalbaarheid van een koopwoning. Doorstromers zijn iets minder somber. Van die groep vindt een derde het geen goede tijd om een ander huis te kopen. Dat komt vooral door de vaak zeer beperkte keuze aan geschikte woningen of de vele concessies die ze moeten doen.

Reageer op dit artikel