nieuws

Consumptief krediet groeit, vooral dankzij leningen voor auto’s

Financiële planning 1470

Zowel de omvang van nieuw verstrekt consumptief krediet als het uitstaand saldo groeide in 2018. Dat maakt de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) bekend. Autofinancieringen kenden de sterkste toename.

Consumptief krediet groeit, vooral dankzij leningen voor auto’s

VFN-leden verstrekten in 2018 € 4,2 miljard aan nieuw consumptief krediet. Dat betekent een groei van 6,8% ten opzichte van een jaar eerder. De toename was het grootst bij particuliere autofinancieringen: 8,3%. Andere vormen van consumptief krediet groeiden met 5,9%.

Persoonlijke lening

De totale omvang van de portefeuille consumptief krediet nam in 2018 bij de VFN-leden toe tot € 9,6 miljard. Dit betekent een toename van 3,3% ten opzichte van 2017. De groei in het uitstaande saldo werd bijna volledig gerealiseerd bij particuliere autofinancieringen (+11,2%). Bij de overige consumptieve kredietverlening was de groei beperkt tot 0,2%.

VFN constateert dat de eerder ingezette verschuiving van doorlopend krediet naar persoonlijke leningen doorzet. Binnen de nieuwe kredieten was vorig jaar 78% een persoonlijke lening. Dit aandeel lag vijf jaar geleden nog op 22%.

Zakelijke kredieten

Ook de zakelijke kredietverlening door bij VFN aangesloten bedrijven laat een forse groei zien. Het nieuw verstrekte krediet in 2018 is toegenomen met 13,5% naar € 0,65 mrd. Het uitstaande saldo in zakelijk krediet groeide nog sterker. Met een saldo van € 1,2 mrd eind 2018 was sprake van een groei van 17%.

Reageer op dit artikel