nieuws

Bijna half miljoen huizen in particuliere verhuur

Financiële planning 837

In 2018 bezaten ruim 280.000 personen een of meer woningen voor de verhuur. Deze particuliere verhuurders verhuurden samen ruim 475 duizend woningen. Dat is 6% van de totale woningvoorraad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Bijna half miljoen huizen in particuliere verhuur

De totale Nederlandse woningvoorraad bestond in 2018 uit bijna 8 miljoen woningen. Hiervan was 42% een huurwoning. Van deze huurwoningen was het grootste deel een corporatiewoning; de overige 31% van de huurwoningen was in 2018 in bezit van overige verhuurders: bedrijven, institutionele beleggers en particulieren. In 2012 lag dat met 27% nog iets lager. Bijna de helft (47%) van de woningen in eigendom van overige verhuurders was in 2018 in handen van particuliere verhuurders.

Voor in de Randstad

Particuliere verhuurders zijn vooral actief in de Randstad. Ruim een kwart (27%) van de particulier verhuurde woningen staat in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Het aandeel van de particulier verhuurde woningen op de totale woningvoorraad is vooral groot in steden als Groningen (15%), Den Haag (13%) en Amsterdam (12%). Gemiddeld in Nederland is dat 6%.

Toeristische gemeenten

Ook in toeristische gemeenten als Vaals en Valkenburg aan de Geul is het aandeel relatief hoog (respectievelijk 15 en 11%). Deels gaat het bij particulier verhuurde woningen om woningen die niet permanent bewoond worden maar bijvoorbeeld worden verhuurd aan toeristen via AirBnB of andere platforms.

Buitenspel

De gemeente Amsterdam heeft recent maatregelen aangekondigd om beleggers en speculanten buitenspel te zetten. Zo mogen eigenaren in de toekomst hun huis alleen doorverkopen aan natuurlijke personen en niet aan bv’s. Ook gaat er een verhuurverbod gelden en een bewoningsplicht.

Reageer op dit artikel