nieuws

ABN Amro opnieuw onder Radar-vuur om ‘afbraakpolis’ spaarhypotheek

Financiële planning 19420

ABN Amro gaat mensen die van hun hypotheek met spaargroei- of meegroeiverzekering af willen gratis adviseren. Ook zal de bank geen afsluitkosten in rekening brengen. Dat zei directeur hypotheken Anton Bosch gisteravond in tv-programma Radar. Hij ontkende dat er iets mis is met de producten. Een advocaat noemt de hypotheekconstructies “pure misleiding” en een “afbraakpolis”.

ABN Amro opnieuw onder Radar-vuur om ‘afbraakpolis’ spaarhypotheek

Tv-programma Radar kaartte maandagavond de casus aan van een echtpaar met een meegroeihypotheek en een meegroeiverzekering van ABN Amro. Bij overlijden van een van beide partners zou de ORV € 101.000 uitkeren. Als de man van het stel daadwerkelijk overlijdt, blijkt dat het inmiddels opgebouwde spaargeld (ruim € 69.000) vervalt aan de bank. De weduwe zegt hier niet over te zijn geïnformeerd.

De uitzending is een vervolg op die van anderhalve maand geleden. Toen werd ABN Amro onder vuur genomen over de spaargroeihypotheek, een vergelijkbaar (maar niet precies gelijk) product. Die constructie kan heel nadelig uitpakken als mensen geen volledige ORV afsluiten. Overlijdt een van de partners voor het einde van de looptijd, dan blijft de ander met een restschuld achter doordat het gespaarde bedrag vervalt aan de bank.

Handgranaten

Advocaat Hendrik Jan Bos noemde de producten in de uitzending een “afbraakpolis”. “Bij al die producten zie je de woorden spaar én verzekering. Alles is erop gericht dat het rustig en veilig is. Je spaart en je bent verzekerd. Pure misleiding”, aldus Bos. “De vlag moet de lading dekken. Je zegt dat het speelgoed is, maar het zijn handgranaten.”

Risico verkocht

Presentator Antoinette Hertsenberg deed daar nog een schepje bovenop. “Mensen die zekerheid wilden kopen van u, heeft u risico verkocht zonder dat duidelijk te maken”, verweet ze Anton Bosch, directeur hypotheken van ABN Amro. Die was in de studio om uitleg te geven.

Helder product

Bosch wilde er niet aan dat zijn bank de zorgplicht heeft geschonden. “In onze ogen is het een heel helder product.” Volgens hem vervalt het spaargeld bij de meegroeiverzekering niet aan de bank, maar wordt die aangevuld tot de € 101.000 van de ORV. Hij vindt dat niets mis is met de constructie en volgens hem zijn tienduizenden klanten heel tevreden over hun meegroeihypotheek. Het verwijt dat de voorwaarden niet helder zouden zijn, legde hij naast zich neer met een verwijzing naar Kifid. Die zou de bank gelijk hebben gegeven in een vergelijkbaar geschil.

Geprofiteerd

ABN Amro bood na de vorige uitzending al aan meer zekerheid in te bouwen in de polis. Dat kost geld, erkende Bosch, maar volgens hem hebben klanten ook jarenlang van het product geprofiteerd in de vorm van een lagere premie.

Bosch liet nu weten klanten die willen oversluiten te voorzien van gratis advies. Ook zullen geen afsluitkosten op de nota worden gezet. Tot tevredenheid bij de gedupeerde klanten leidde dat niet, zij eisen nog steeds hun opgebouwde spaargeld terug. Hertsenberg adviseerde niet akkoord te gaan als je niet tevreden bent met een aanbod. Radar blijft de zaak volgen en plaatste bovendien een voorbeeldbrief op de site waarmee klanten hun bank kunnen aanschrijven om te horen of zij ook een dergelijke hypotheekconstructie hebben.

Reageer op dit artikel