nieuws

Weerman Van den Berg: ‘Wees andere adviseur te groen af!’

Financiële planning 792

Wees de ander te groen af! Dit is het advies dat voormalig RTL-weerman Reinier van den Berg financieel adviseurs wil geven. Ofwel: neem energiebesparing altijd mee in je adviesgesprekken.

Weerman Van den Berg: ‘Wees andere adviseur te groen af!’

Van den Berg was vandaag een van de sprekers op het SEH Lentecongres in Nieuwegein, het jaarevent voor Erkend Financieel Adviseurs/Erkend Hypotheekadviseurs. De voormalig weerman wist het publiek te boeien door de relatie tussen klimaatverandering en de gevolgen voor wonen in Nederland bloot te leggen.

Zomer 2018 over 20 jaar de norm

De zeer warme zomer van afgelopen jaar staat iedereen nog vers in het geheugen. “Over 20 jaar kan de zomer van 2018 wel eens de norm zijn. Het was verschrikkelijk droog en nu hebben we nog de mazzel dat het in de afgelopen weken heel hard heeft geregend”, aldus de weerman. “Droogte raakt mensen echt in de kern van hun bestaan.”

1 Miljoen verzakte huizen

Hij refereert aan het geven dat het watertekort tot gevolg heeft dat in Nederland 1 miljoen huizen zijn verzakt of dreigen te verzakken. Maximaal investeren in klimaatbeleid is daarom hard nodig. Het tij kan in Van den Bergs optiek worden gekeerd door alles op alles te zetten om de temperatuur niet verder te laten stijgen.

Bomen planten

Het planten van bomen is zijn stokpaardje dat voor veel verbetering kan zorgen. “Het is goed voor de biodiversiteit, bomen zorgen voor afkoeling. Neem het centrum van Amsterdam waar het in de binnenstad in de zomer tot 6 graden warmer is dan in de wijken met groen en de parken.”

De meteoroloog heeft sinds vorig jaar een bedrijf dat zich bezighoudt met een nieuwe manier van plasticrecycling. Bij dit proces wordt plastic – dat van olie is gemaakt – weer deels tot olie omgevormd, waardoor 8 procent minder nieuwe olie hoeft te worden gewonnen. De winst wordt vervolgens geïnvesteerd in het planten van nieuwe bomen.

Energielasten meenemen in adviesgesprek

Meer houtbouw is volgens Van den Berg eveneens een antwoord op het voorkomen van een hogere gemiddelde temperatuur en daardoor een stijging van de zeespiegel. Maar zeker ook energiebesparing, waar de financieel adviseur een belangrijke rol in kan spelen en waarmee hij zich kan onderscheiden in zijn adviesgesprekken. ”Neem energielasten daarin mee. Het is een belangrijke toevoeging voor je adviesgesprek.”

Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf klanten van mening is dat een adviseur energiebesparing hoort mee te nemen in adviesgesprekken. In de praktijk blijkt maar 8 procent onderwerpen als (financiering van) isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen aan te kaarten bij hun klanten. Van den Berg: “Die vraag wordt steeds belangrijker. Sorteer daarom voor op iets waarvan je weet dat het eraan komt.”

Reageer op dit artikel