nieuws

Verduurzaming onderwerp in helft adviesgesprekken

Financiële planning 584

In bijna de helft van de adviesgesprekken die Erkend Financieel Adviseurs voeren, wordt verduurzaming besproken. Dat blijkt uit onderzoek van de SEH. Een op de tien adviseurs laat het onderwerp links liggen.

Verduurzaming onderwerp in helft adviesgesprekken

De SEH heeft 215 aangesloten adviseurs bevraagd over het onderwerp duurzaamheid. Gemiddeld worden energiebesparende voorzieningen in 47% van alle gesprekken besproken. De grootste groep (36%) zegt in een kwart van alle gesprekken over dergelijke voorzieningen te beginnen. “Meestal is de Erkend Financieel Adviseur de persoon die het onderwerp verduurzaming aansnijdt, eerder dan de klant zelf.” De klant neemt in 33% van de gevallen het initiatief. Een kleine groep van 8% adviseert ook over specifieke energiebesparende maatregelen, zoals isolatievormen en zonnepanelen. Vier op de tien zeggen zich niet op dat terrein te willen begeven. Een even grote groep geeft aan de klant door te verwijzen naar een deskundige. Bij 14% van de erkende adviseurs staat verduurzaming van de woning altijd op de agenda in een adviesgesprek, maar 10% begint er nooit over.

Behoefte aan rekentools

Hoewel een meerderheid zegt goed tot voldoende op de hoogte te zijn van de regelingen rond energiebesparende voorzieningen, wil twee derde graag meer informatie over zaken als subsidies en financieringsmogelijkheden. “Bovendien zien adviseurs graag meer rekentools in hun adviessoftware terugkomen.” Ruim 70% ziet wel iets in een intakeformulier waarop klanten hun wensen en vragen over financiering van duurzame maatregelen kunnen noteren.

Bestaande klant niet proactief benaderd

De bestaande klant moet er nog vaak zelf over beginnen: meer dan 70% van de adviseurs bespreekt verduurzaming van de woning niet proactief met deze groep. Wel zijn er adviseurs die speciaal voor dit onderwerp een hypotheekupdategesprek plannen. “Voor 15% is een regulier updategesprek hét moment om ook over verduurzaming van de woning te spreken.” Ruim een kwart brengt het onderwerp onder de aandacht in nieuwsbrieven. Nazorg vindt in de meeste gevallen (55%) hooguit een keer per vijf jaar plaats. Slechts 8% zit jaarlijks met de klant om de tafel.

De meeste erkend adviseurs hebben persoonlijk ervaring met energiebesparende maatregelen: zo’n 80% heeft die zelf al getroffen. Ruim de helft heeft een HR-ketel en HR-dubbel glas. Vloer- en dakisolatie is door 44% toegepast en een kwart heeft zonnepanelen laten installeren.

De SEH presenteerde de resultaten op het eigen lentecongres, dat werd afgesloten door cabaretier Guido Weijers.

Reageer op dit artikel