nieuws

Stijging huizenprijzen vlakt af

Financiële planning 1736

De prijs van bestaande woningen is in februari gemiddeld met 7,5% gestegen ten opzichte van februari vorig jaar. Dat is de laagste prijsstijging in anderhalf jaar, meldt het CBS.

Stijging huizenprijzen vlakt af

In september 2017 gingen de huizenprijzen met 7,3% omhoog. Daarna zat de prijsstijging steeds boven de 8%, met februari en november vorig jaar als topmaanden: toen waren huizen 9,5% duurder dan een jaar ervoor. In januari van dit jaar bereikte de prijsindex een recordniveau. In die maand lag de gemiddelde koopsom voor een woning op € 302.157.

Ten opzichte van juni 2013, toen de prijsindex een dieptepunt bereikte, zijn woningen 35,5% duurder geworden. Vergeleken met de vorige piek in augustus 2008 is de prijs van koophuizen in februari 6,4% hoger.

Minder huizen verkocht

De hoge prijzen zorgen voor een afkoeling op de woningmarkt: het Kadaster registreerde in februari 15.470 verkochte huizen. Over de eerste twee maanden van 2019 komt het totaal daarmee op 30.595 woningen, 5% minder dan vorig jaar.

Reageer op dit artikel