nieuws

Pensioen grotere zorg voor huiseigenaar dan klimaatkosten

Financiële planning 7188

De meeste huizenbezitters maken zich zorgen over hun financiële situatie, blijkt uit onderzoek van franchiseformule Finzie. De zorgen gaan vooral over het inkomen na pensioendatum. De lasten die de klimaatverandering meebrengt, kosten veel minder nachtrust.

Pensioen grotere zorg voor huiseigenaar dan klimaatkosten

Finzie wilde weten of en waarover woningbezitters zich zorgen maken. Meer dan de helft van de 504 ondervraagden (58%) zegt zich zorgen te maken over hun financiële situatie. Daarbij is voldoende geld hebben na pensionering met 27% de meest genoemde zorg. 19% ligt wakker van mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek en bijna evenveel mensen vragen zich af of een van de partners wel in de woning kan blijven als er iets onverwachts gebeurt. Daarna is de klimaatverandering bron van zorgen: 16% weet niet of ze financiële gevolgen van de klimaatverandering kunnen dragen. Schulden kunnen afbetalen (11%) en een huis kunnen kopen door de eigen kinderen (10%) bezorgen mensen ook hoofdbrekens.

Koopkracht prioriteit

Met een schuin oog naar de (niet-landelijke) verkiezingen van woensdag vroeg Finzie ook waar het kabinet de komende periode prioriteit aan moet geven. Verbetering van de koopkracht wordt met 22% het meest genoemd, het bevriezen van de pensioenleeftijd staat met 21% op de tweede plaats. Daarna volgen terugdraaien van de btw-verhoging (15%), het niet verder beperken van de renteaftrek en de uitvoering van het klimaatakkoord (beide 11%). Niet veel huiseigenaren voelen iets voor een ‘Nexit’: slechts 3% geeft aan dat het kabinet moet aansturen op een vertrek uit de EU.

Discussie zorgt voor onzekerheid

Gerbert Mos, CEO van Finzie, ziet in de resultaten de bevestiging dat consumenten wel een financiële coach kunnen gebruiken: “Huishoudens merken de gevolgen van het kabinetsbeleid direct in hun portemonnee en maken zich daar zorgen over. De discussies over de pensioenleeftijd, het klimaatakkoord en de hypotheekrenteaftrek leveren financiële onzekerheid op. Daarom is het belangrijk om nu al een goed inzicht te hebben in hoe je er financieel voor staat en op welke manier je je financieel kunt wapenen tegen die onzekerheid.”

Reageer op dit artikel