nieuws

Nederlander staat open voor verduurzaming van woning

Financiële planning 1185

Veel consumenten zijn bereid om te investeren in verduurzaming van hun woning. Dit geldt niet alleen voor huiseigenaren maar ook voor huurders.

Nederlander staat open voor verduurzaming van woning

Zeven op de tien Nederlanders overwegen het treffen van energiebesparende voorzieningen in/aan hun huis. Onvoldoende inzicht in de kosten, de opbrengsten en de financieringsmogelijkheden weerhouden veel huishoudens echter nog om tot actie over te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van SEH, houder van het keurmerk Erkend Financieel Adviseur.

Meer dan de helft van de Nederlanders beschikt al over led lampen, een waterbesparende douchekop, HR-ketel en/of dubbelglas. Dat geldt voor 54 tot 58%. Vloer-, dak- of spouwmuurisolatie is bij 35% tot 42% al aanwezig. Minder voorkomend zijn koken op inductie (21%) of meer kostbare voorzieningen als zonnepanelen (16%), een hybride HR-ketel (7%) of warmtepomp (4%).

Besparing op energiekosten

Binnen nu en drie jaar willen zeven op de tien Nederlanders een of meer van dergelijke (vervolg)maatregelen nemen. Zorgen om het milieu en vooral besparing op energiekosten zijn daarvoor de voornaamste drijfveren. Echter heeft 71% nog geen idee hoeveel geld nodig is voor het treffen van deze voorzieningen. Acht procent denkt aan investeringen ter grootte van meer dan € 10.000, 7% houdt het beperkt tot tussen de € 5.000 en € 10.000 en de rest denkt minder dan € 5.000 te besteden.

Voor de terugverdientijd van investeringen in energiebesparende voorzieningen geldt min of meer hetzelfde als voor de kosten. Een ruime meerderheid zegt hier geen idee van te hebben. Opvallend is de afwijkende score voor zonnepanelen. Hier heeft tweederde wél een gevoel bij de terugverdientijd: de meeste mensen denken dat dit 10 tot 15 jaar is.

Verduurzaming betaald met spaargeld

Nederlanders betalen de kosten voor verduurzaming van de woning het liefst met eigen (spaar)gelden (65%). Daarnaast hoopt 44% op een subsidie. Lenen is met 6% niet populair. Bij huizenbezitters is ook het verhogen van de bestaande hypotheek maar beperkt in beeld als financieringsmogelijkheid (9%). Dit percentage neemt wel toe naarmate de geplande investering groter wordt: bij budgetten van meer dan € 10.000 denkt 21% aan het ophogen van de hypothecaire lening.

Driekwart van de mensen wil graag meer informatie over de financiële mogelijkheden van verduurzaming. Zij focussen hierbij niet alleen op de kosten en de terugverdientijd. Ze willen ook graag meer inzicht in de eigen financiële huishouding om beter te kunnen inschatten of er financiële ruimte is om te investeren in energiebesparende voorzieningen. Van de mensen die maatregelen willen nemen, ziet 60% op dit vlak een rol weggelegd voor de financieel adviseur.

Reageer op dit artikel