nieuws

Lenen voor verduurzaming: wat doen de hypotheekverstrekkers?

Financiële planning 3210

Florius claimde woensdag de eerste échte hypotheekoplossing te bieden voor energiebesparende maatregelen. Nieuwe en bestaande klanten kunnen tot maximaal € 25.000 lenen voor energiebesparende voorzieningen. Het bedrag komt in een bouwdepot en moet binnen twee jaar gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen.

Lenen voor verduurzaming: wat doen de hypotheekverstrekkers?

Andere partijen hebben ook groene opties, buiten de al bestaande regelingen om. Een korte rondgang op internet leidt tot de volgende voorbeelden:

  • ABN Amro

Klanten krijgen 0,2% korting op de hypotheekrente als ze een woning kopen met een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van maximaal 0,4 of een Energie-Index tussen de 0 en 0,7.

  • ASN Bank

Klanten kunnen tot maximaal € 15.000 energiebesparende maatregelen financieren, maar wel binnen de 106% van de woningwaarde. De rente op het leningdeel waarmee duurzame investeringen wordt gefinancierd is lager (0,35% tot maximaal 1,5%) en de klant krijgt rentekorting op de rest van de hypotheek. ASN werkt samen met slimwoner.nl (Natuur&Milieu) om klanten te helpen met verduurzaming.

  • BLG Wonen

BLG Wonen rekent voor het leningdeel tot 106% van de woningwaarde het rentetarief dat hoort bij de tariefgroep tot 100% van de woningwaarde.

  • Rabobank

Rabobank heeft de Groenhypotheek met 0,5% korting op de 10-jaarsrente. Die is alleen voor nieuwbouwwoningen met een Groenverklaring. Voor verbouwingen is er het Groendepot dat 24 maanden blijft staan. Voor ondersteuning van klanten werkt Rabobank samen met GreenHome.

  • Triodos Bank

De hypotheekrente is gekoppeld aan het energielabel van de woning. Hoe groener het label, hoe lager de rente. 50% korting op de rente voor een Energiebespaarlening. Samenwerking met De Energiebespaarders.

  • Vista Hypotheken

Kopers van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning met energielabel A krijgen rentekorting.

Consumptief krediet

Aanbieders van consumptief krediet richten zich meer en meer op woningbezitters die te maken hebben met strengere leennormen, maar toch willen verbouwen. MoneyView signaleert een groeiend aantal aanbieders van een persoonlijke lening gericht op de eigen woning. “Inmiddels richt bijna de helft van de (aanbieders van) persoonlijke leningen zich direct of indirect met haar proposities op de eigen woning of daaraan gerelateerde zaken.” Volgens MoneyView zijn er vijf producten specifiek gericht op verbouwen en verduurzaming. Zo biedt ING inmiddels een Persoonlijke Lening voor verbouwen.

In de productvergelijking voor consumptieve kredieten van MoneyView komt Freo (Rabobank) naar voren als een van de scherpste aanbieders, samen met Defam (persoonlijke lening) en Directa.nl (doorlopend krediet). Qua voorwaarden scoren ABN Amro en ING (zowel doorlopend als persoonlijke lening) en BNP Paribas (persoonlijke lening) goed.

Reageer op dit artikel