nieuws

ING: Vertrouwen in de woningmarkt stabiel

Financiële planning 677

Het vertrouwen in de woningmarkt is stabiel. Dat komt naar voren uit de ING WoonIndex. Het eerste kwartaal komt uit op een stand van 100 punten, 2 punten minder ten opzichte van het vorige kwartaal. De verwachting bij zowel starters als woningbezitters dat de huizenprijzen stijgen, is met 17 punten flink gedaald. Zij verwachten dat de woningprijzen minder hard stijgen.

ING: Vertrouwen in de woningmarkt stabiel

Aan de woningbezitters is ook gevraagd hoe ze staan tegenover het verhuizen naar een andere gemeente of provincie. Ruim de helft (54%) geeft aan in dat geval wel binnen een straal van 20 kilometer een woning te gaan zoeken. Meer dan 50 kilometer vindt maar 12% van de woningbezitters acceptabel en 13% is helemaal niet bereid de huidige woonplaats te verlaten.

Woningbezitter honkvast

Een derde van de woningbezitters geeft aan dat er niets is dat ervoor kan zorgen dat ze verder weg dan hun huidige huis naar een woning gaan kijken. Ze blijven het liefst wonen waar ze nu zitten. Woningbezitters zijn daarmee veel honkvaster dan starters. Een meerderheid van de starters is namelijk bereid om buiten een straal 10 kilometer of meer op zoek te gaan naar een andere woning.
68% van de Nederlanders woont momenteel in de provincie waarin ze is opgegroeid. Slechts 9% van de woningbezitters die is verhuisd naar een andere provincie, verwacht ooit nog terug te keren naar de provincie waar zij opgroeiden op het moment dat ze niet meer hoeven te werken. De belangrijkste reden waarom Nederlandse woningbezitters niet in beweging komen om te zoeken naar een woning buiten hun eigen regio is omdat men aangeeft zich niet thuis te voelen in een andere provincie.

Hoogopgeleide vrouw

Uit het onderzoek blijkt ook dat de starter van nu steeds vaker een hoogopgeleide vrouw is. Verder valt op dat er een tendens te zien is dat de leeftijd van starters de afgelopen jaren gestegen is in vergelijking met vijf jaar geleden. De leeftijdscategorie tot 30 jaar daalt van 59% naar 37%. Starters op de woningmarkt zijn vaker bereid om binnen een grote straal op zoek te gaan naar een woning. Beter betaalbaardere woningen (35%), beter woningaanbod (29%) en een baan met betere vooruitzichten (35%) zijn daarbij de voornaamste redenen. Maar eenmaal gesetteld en in bezit van een koophuis is 17% nog maar bereid te verhuizen voor een baan met betere vooruitzichten.

Reageer op dit artikel