nieuws

ING: Airbnb-maatregel van gemeente Amsterdam drukt de woningprijs

Financiële planning 1630

Inwoners van Amsterdam mogen de helft minder dagen per jaar hun woning verhuren via een platform als Airbnb. Voorheen was dat 60 dagen per jaar, sinds 1 januari is dat maximaal 30 dagen. Het opdrijvende prijseffect dat vakantieverhuur heeft op de huizenprijzen wordt daarmee volgens het Economisch Bureau van ING met 40.000 euro teruggebracht.

ING: Airbnb-maatregel van gemeente Amsterdam drukt de woningprijs

Volgens ING zijn huizenkopers die van structurele Airbnb-inkomsten uitgaan, bereid om meer te betalen. De bank berekende dat eigenaren in een toeristische wijk met 60 verhuurbare dagen tot 350 euro per maand netto kunnen verdienen. Daarmee zouden ze de maandelijkse lasten van een hypotheek van 100.000 euro kunnen dragen. Volgens ING is dat de bovengrens van het prijseffect dat optreedt door Airbnb.

Studie

Een verhuurder die 30 dagen heeft om mensen te huisvesten, kan daar maximaal zo’n 200 euro per maand aan verdienen. De bovengrens van het effect daalt daarmee tot 60.000 euro. Uit een recente studie blijkt dat in toeristische gebieden het prijseffect van Airbnb tussen de 10 en 14 procent is.

Reageer op dit artikel