nieuws

Hypotheekmarkt groeit dankzij oversluiters

Financiële planning 1328

De totale hypotheekomzet groeide in 2018 van € 101 miljard naar een record van € 106 miljard. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate van consultancybureau IG&H. Het aantal verstrekte hypotheken daalde ten opzichte van het vierde kwartaal in 2017 met 8,7%. De groei in de markt komt volledig voor rekening van mensen die niet van woning wisselden, maar hun hypotheek oversloten.

Hypotheekmarkt groeit dankzij oversluiters

Het aantal oversluiters is hoger dan ooit tevoren, aldus IG&H. Het aandeel oversluiters van het totaal aantal verstrekte hypotheken groeide met bijna een kwart (23%). “Dit wijst erop dat hypotheekverstrekkers er niet goed in slagen om bestaande klanten aan zich te binden”, aldus Joppe Smit van het consultancybureau.

Groei hypotheeksom

Het aantal verstrekte hypotheken daalde in 2018 met 2,1% naar een totaal van 346.000. De gemiddelde hypotheeksom groeide juist, met 7,2% naar € 306.000. Er werden 12% minder hypotheken verstrekt aan starters en 8% minder aan doorstromers.

In het laatste kwartaal van 2018 waren oversluiters verantwoordelijk voor € 8,4 miljard hypotheekomzet. In totaal ging het dat kwartaal om € 28 miljard. Starters namen € 5,9 miljard voor hun rekening, doorstromers € 13,8 miljard.

Krimp marktaandeel grootbanken

Het aandeel van de grootbanken kromp in het vierde kwartaal naar 50%. Dat is het laagste punt in drie jaar. Ook het marktaandeel van verzekeraars loopt iets terug, naar 9,8% van de totale hypotheekmarkt. Het aandeel van buitenlandse partijen stijgt licht naar 4,7%. Zowel de grootste groeier als krimper was in het vierde kwartaal een verzekeraar. Het marktaandeel van Nationale-Nederlanden steeg met 2,05%; Aegon leverde volgens IG&H 3,3% in.

Reageer op dit artikel