nieuws

Hypotheekadviseur bouwt € 8.000 schuld op bij AFM en raakt vergunning kwijt

Financiële planning 4683

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de vergunning ingetrokken van het Hilversumse advieskantoor Minerva Hypotheken. Dat betekent dat de hypotheekadviseur de portefeuille heeft moeten overdragen. In zes jaar tijd bouwde Minerva een betalingsachterstand op van bijna € 8.000 aan toezichtkosten.

Hypotheekadviseur bouwt € 8.000 schuld op bij AFM en raakt vergunning kwijt

Minerva verzuimde ondanks verschillende betalingsherinneringen en aanmaningen de toezichtkosten over de jaren 2012 tot en met 2017 te betalen. In totaal ging het om ruim € 6.000. Worden daar de incassokosten bij opgeteld, dan komt de AFM op een openstaande rekening van € 7.942,25.

De intrekking van de vergunning geldt per 30 augustus 2018, maar is deze week door de toezichthouder gepubliceerd. Minerva mag geen financiële diensten meer verlenen en heeft de portefeuille moeten overdragen.

Geen gehoor

Lang kreeg de AFM geen contact met Minerva en kwamen aanmaningen en betalingsherinneringen ongelezen retour. Pas in juli 2017 belde de eigenaar zelf met de toezichthouder, nadat hij op zijn woonadres bericht van de AFM had gekregen. Hij zou erg geschrokken zijn en hebben beloofd de zaken snel te regelen.

Failliet

Dat liet hij echter na en ook daarna kreeg de AFM maar moeilijk contact. Twee aangetekende brieven kwamen onbestelbaar retour met de vermelding ‘failliet’ en ‘niet afgehaald’. Bij de KvK en het Insolventieregister was van een faillissement echter niets bekend.

Intrekking ongedaan gemaakt

In april 2018 belde de adviseur zelf weer, omdat hij via aanbieders hoorde dat zijn vergunning was ingetrokken. De stukken zouden hem nooit hebben bereikt. De toezichthouder heeft die intrekking toen ongedaan gemaakt om een laatste mogelijkheid te bieden de toezichtkosten te voldoen. Toen eind augustus 2018 de € 8.000 nog steeds niet op de rekening van de AFM stond, was het geduld op en besloot de toezichthouder de vergunning definitief in te trekken.

De AFM rekent het Minerva vooral aan dat het advieskantoor klanten adviseert over hun financiële huishouding, maar zelf langdurig betalingsverplichtingen niet nakomt. Niet bijdragen aan de toezichtkosten gaat zit effectief toezicht tegen, aldus de toezichthouder in het boetebesluit.

Reageer op dit artikel