nieuws

Gert-Jan Segers (CU): Belasting voor woningbeleggers

Financiële planning 1409

Particuliere beleggers die woningen opkopen om er niet zelf in te wonen maar te verhuren, moeten volgens de ChristenUnie daarvoor meer belasting gaan betalen.

Gert-Jan Segers (CU): Belasting voor woningbeleggers

Partijleider Gert-Jan Segers wil de overdrachtsbelasting voor zulke beleggers van 2 naar 6 procent verhogen, zegt hij in een interview in het AD. Met de opbrengst kan de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt tot nul worden gereduceerd, aldus de ChristenUnie.

Huis is geen winstfabriek

Segers vindt dat het kabinet te veel aanstuurt op de bouw van nieuwe woningen en te veel aan de markt heeft overgelaten. “Huizen mogen geen winstfabrieken zijn”, zegt hij in de krant. Hij vindt dat particuliere beleggers de woningmarkt evrstoren door huizen op te kopen en door te verhuren. Zij zouden volgens Segers voortaan vergunningplichtig moeten worden, zodat gemeenten aanvullende eisen aan verhuur kunnen stellen.

De Woonbond noemt het plan een stap in de goede richting. Wel vindt de huurdersorganisatie dat meer moet gebeuren om prijzen in de particuliere huurmarkt betaalbaar te houden en de woningnood aan te pakken.

Grote invloed woz-waarde

Zo noemt de Woonbond het voor particuliere verhuurders veel te makkelijk om gigantische huurprijzen te vragen. De woz-waarde, de heffing in het kader van de Wet waardering onroerende zaken, heeft sinds 2015 grote invloed op het bepalen van de maximaal toegestane huurprijs. Daardoor zijn vooral in de steden met hoge woz-waarden de maximale huurprijzen enorm gestegen.

Boven de huurgrens voor sociale huurwoningen van €720,42 vervalt de bescherming van het puntenstelsel en kunnen verhuurders vragen wat ze willen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.