nieuws

Amsterdam gaat met maximumprijzen ingrijpen op huizenmarkt

Financiële planning 8453

De gemeente Amsterdam kondigt maatregelen aan om verdere stijging van woningprijzen in de stad in te perken. De stad wil daarmee beleggers en speculanten buitenspel zetten. In de erfpachtregels wordt een maximumprijs vastgelegd voor nieuwe koopwoningen in het middensegment van € 175.000 tot € 297.000.

Amsterdam gaat met maximumprijzen ingrijpen op huizenmarkt

De Amsterdamse wethouder Laurens Ivens doet de maatregelen uit de doeken in Het Parool. Behalve een plafond voor nieuwe koopwoningen in het middensegment wil hij dat eigenaren hun huis alleen kunnen doorverkopen aan natuurlijke personen en niet aan bv’s. Ook gaat er een verhuurverbod gelden en een bewoningsplicht. Nieuwe woningen moeten daadwerkelijk worden gebruikt door de koper.

Volgens Ivens zijn de maatregelen nodig omdat middeninkomens het anders niet redden op de vrije markt. “Tegen de tijd dat nieuwbouwhuizen worden opgeleverd, zijn de prijzen alweer geëxplodeerd”, zegt hij tegen Het Parool. De wethouder kan de eisen stellen omdat veel woningen in Amsterdam op grond staan van de gemeente. Woningeigenaren betalen voor het gebruik.

Geen structurele oplossing

Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt in een reactie aan persbureau ANP dat de ingrepen geen structurele oplossing zijn. Het maximeren van koopprijzen voor nieuwbouwwoningen in de middensector is volgens de belangenorganisatie alleen een oplossing voor de eerste kopers. Voor de volgende koper is dat voordeel er niet meer. Zij zullen de marktprijs van dat moment betalen, aldus VEH.

 

Reageer op dit artikel