nieuws

ABN Amro verliest marktaandeel in hypotheken

Financiële planning 10257

Behalve marktleider Rabobank kampt ook ABN Amro met een krimpend marktaandeel in hypotheken. De bank leverde vorig jaar ruim 4% in.

ABN Amro verliest marktaandeel in hypotheken

De hypotheekportefeuille van ABN Amro is in 2018 gekrompen tot € 148,8 (150,6) mld. De bank is nog altijd de nummer 2 in hypotheekverstrekking met een marktaandeel (inclusief alle onderliggende labels) van 16,8%. Maar dat is wel een stuk lager dan de 21% die ABN Amro in 2017 nog in handen had. “Onze prijsdiscipline resulteerde in een lager verstrekt hypotheekvolume”, geeft de bank als verklaring.

Veel minder hypotheken onder water

Het aandeel hypotheken dat onder de 80% van de woningwaarde zit, is vorig jaar toegenomen van 60% naar 73%. In de ABN Amro-portefeuille staat nu nog maar 2,4% van de hypotheken onder water (meer dan 100% van de woningwaarde). Dat was in 2017 nog bijna 8%. In totaal werd 2,9% meer aan hypotheken afgelost dan het jaar ervoor. Er werd voor € 2,3 mld aan extra aflossingen gedaan, vergelijkbaar met 2017. De rente-inkomsten zijn gestegen door onder meer hogere inkomsten uit boeterentes. De bank zegt te werken aan het verder digitaliseren van het hypotheekproces, maar legt de focus dit jaar ook nadrukkelijk op consumptief krediet.

Ook krimp bij Rabobank

Marktleider Rabobank meldde eerder dat de lokale banken en Obvion tezamen vorig jaar goed waren voor 19,9% van het totale in Nederland verstrekte hypotheekvolume. In 2017 was het marktaandeel nog 22%. De daling doet zich zowel voor bij de lokale Rabobanken (van 18,0% naar 16,7%) als bij Obvion (van 4,0% naar 3,2%). Rabobank heeft een totale hypotheekportefeuille van € 190 mld. Vorig jaar boekte de bank € 3,5 mld aan extra gedeeltelijke aflossingen.

Concrete omzetcijfers geven de banken niet. Het Kadaster heeft alleen marktcijfers tot en met september gepubliceerd. Op basis van de cijfers die de Volksbank in februari bekendmaakte, zou de hypotheekproductie vorig jaar zijn uitgekomen op zo’n € 81 mld. Daarmee zou Rabobank uitkomen op een productie van € 16 mld en ABN Amro op € 13,5 mld.

Reageer op dit artikel