nieuws

Volksbank boekt positieve resultaten op hypotheekmarkt, maar winst daalt

Financiële planning 2250

De labels van de Volksbank doen het goed op de hypotheekmarkt. De nieuwe hypotheekproductie steeg van 5,5 miljard in 2017 tot 5,9 miljard in 2018. Het marktaandeel in de nieuwe particuliere productie nam met een half procentpunt toe tot 7,3 procent. Voor de volledige hypotheekportefeuille steeg het marktaandeel met een tiende procentpunt tot 6,6 procent. In totaal heeft de Volksbank voor 47,3 miljard aan hypotheken in de boeken. De totale nettowinst van het bedrijf daalde door slechte beleggingsresultaten met 19 procent tot 268 miljoen euro.

Volksbank boekt positieve resultaten op hypotheekmarkt, maar winst daalt

De bank concludeert dat de groei van de economie de kwaliteit van de hypotheekportefeuille heeft verbeterd. Door de stijgende huizenprijzen nam ook de onderpandwaarde van de hypotheken toe. De gemiddelde LTV van een hypotheek bij SNS, RegioBank, ASN en BLG Wonen verbeterde van 74 procent in 2017 tot 70 procent in 2018.

Rentebaten

In het tweede halfjaar van 2018 kwamen de netto rentebaten van de Volksbank iets lager uit dan in het eerste halfjaar. Volgens de bank was dat voornamelijk te wijten aan lagere baten uit hypotheken als gevolg van (vroegtijdige) renteherzieningen tegen lagere hypotheektarieven. De nieuwe hypotheekproductie werd ook afgesloten tegen substantieel lagere tarieven dan de hypotheken die werden afgelost in 2018. Volgens de bank werden die effecten overigens grotendeels gedempt door de groei van de hypotheekportefeuille.

Backoffice

Directievoorzitter Maurice Oostendorp is ook tevreden over de wijzigingen die aan de achterkant zijn doorgevoerd. “Een goed voorbeeld van vereenvoudiging en verbetering van onze bedrijfsvoering is het offerte- en aanvraagproces voor hypotheken. We hebben dit proces aanzienlijk vereenvoudigd door de (merk)variaties in de backoffice-processen weg te halen. Hierdoor hebben we een toename in de hypotheekproductie met dezelfde kwaliteit kunnen verwerken met een lager aantal medewerkers”, zegt hij in zijn voorwoord.

Reageer op dit artikel