nieuws

Twee keer vrij schenken via ‘kinderruil’ roept vragen op

Financiële planning 14066

Kamerleden Helma Lodders (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) willen opheldering van staatssecretaris Menno Snel van Financiën over een maas in de regeling voor het belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. Aanleiding voor de Kamervragen is een advertentie in het blad Arts en Auto waarin rijke ouders ander vermogenden zoeken om kruislings belastingvrij een ton te schenken.

Twee keer vrij schenken via ‘kinderruil’ roept vragen op

De zaak kwam aan het rollen door een tweet van Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. Hij las in Arts en Auto, het ledenblad van de VvAA een advertentie waarin wordt opgeroepen kruislings te schenken. “Heeft u uw kind/familielid al belastingvrij geschonken voor de aankoop van een eigen woning en zou u dit nog een keer willen doen? Wij schenken uw kind/familielid en u de onze. Uiteraard via een notaris”, aldus de oproep.

 

Moreel op het randje

Op die manier is het mogelijk meer te schenken dan de € 102.100 die is vrijgesteld van belasting. Wie dat bedrag (of minder schenkt) aan iemand tussen de 18 en 40 jaar hoeft geen schenkbelasting te betalen als het geld gebruikt wordt voor de koop van een eigen woning. Over het bedrag boven de € 102.100 geldt een belastingtarief van 10% als geschonken wordt aan een kind.

Hoofdredacteur Marjan Enzlin van Arts en Auto zegt tegen De Telegraaf dat twee keer eerder een lezer een dergelijke oproep plaatste. In hetzelfde artikel zegt kandidaat-notaris Ernst Loendersloot dat hij juridisch geen bezwaar ziet in de geadverteerde constructie. “Maar moreel is het natuurlijk wel op het randje om de fiscus zo te benadelen. Ik weet niet of een bankier die een eed aflegt eraan mee kan werken.”

Verkapte constructie

Kamerleden Lodders en Van Weyenberg willen van staatssecretaris Menno Snel (Financiën) weten of deze kruislingse schenkingen legitiem zijn of dat ze een verkapte constructie zijn om belasting te ontwijken. Ook vragen ze of notarissen actief aan deze constructies meewerken. “Welke stappen worden gezet om dergelijke constructies tegen te gaan?”

De politici noemen deze fiscale maas in de wet “onwenselijk”. Ze vragen Snel of hij bereid is wijzigingen door te voeren om kruislings schenken niet langer mogelijk te maken.

Belastingdienst kent truc

In De Telegraaf zegt een woordvoerder van de Belastingdienst bekend te zijn met de constructie. Als de fiscus kan aantonen dat de tweede schenking net als de eerste eigenlijk afkomstig is van de eigen ouders, kan alsnog belasting worden geïnd.

Reageer op dit artikel