nieuws

Spaargroeiverzekering ABN Amro vormt risico voor 550 verzekerden

Financiële planning 11711

Een hoger rendement en korting op je overlijdensrisicoverzekering als je je gespaard vermogen in een spaarhypotheek bij overlijden laat vervallen aan de verzekeraar. ABN Amro bood die mogelijkheid tussen 2004 en 2010 in hun Spaargroeihypotheek. Consumentenprogramma Radar liet gisteren zien dat die constructie zeer nadelig uit kan pakken voor mensen die geen volledige ORV afsluiten. Overlijdt één van de partners vlak voor het einde van de looptijd van de hypotheek, dan ontstaat er een gat dat er daarvoor niet was.

Spaargroeiverzekering ABN Amro vormt risico voor 550 verzekerden

Het programma vertelde het verhaal van twee consumenten die in 2009 een hypotheek sloten bij Hypotheek Visie in Den Bosch. De hypotheeksom van 246.000 euro zouden ze in 20 jaar tijd volledig bij elkaar sparen. Mocht één van de twee eerder overlijden, dan zou de ORV 146.000 euro uitkeren. Maar zou dat overlijden plaatsvinden enkele dagen voor 2029, dan zou ABN Amro bijna 246.000 euro spaarvermogen innemen en vervolgens 100.000 euro minder uitkeren.

Onthutst

ABN Amro heeft het probleem gezien en richtte een team in om mensen actief op de hoogte te stellen van het risico. Ook het stel in Den Bosch kreeg een brief. “’Ik was verbaasd, onthutst”, zegt de consument in de uitzending. “Dit was ons niet bekend. In de adviesgesprekken is daarover niet gesproken en het blijkt nergens uit de stukken, de polis, het aanvraagformulier en de polisvoorwaarden. We hebben alles tot de letter nauwkeurig nagekeken, maar we kunnen deze constructie niet terugvinden.”

Oplossingen

ABN bood het stel een oplossing aan waarin ze tien jaar lang elke maand 160 euro meer zouden betalen om het gat van 100.000 euro te dichten. De totale extra kosten zouden neerkomen op ruim 19.000 euro. Daar gaat het stel niet mee akkoord. Hypotheek Visie biedt na tussenkomst van Radar een andere oplossing aan. De oude spaarhypotheek wordt omgezet in een bankspaarhypotheek met een losse ORV. De overlijdensrisicoverzekering met volledige dekking gaat 40 euro per maand kosten. Wie opdraait voor de hogere ORV-kosten, kan de adviseur nog niet zeggen.

Rol adviseur

Volgens ABN Amro zijn er in Nederland 550 mensen bij wie deze problematiek speelt. De bank reageerde per brief: “Binnen de Spaargroeihypotheek was het mogelijk om bij overlijden te kiezen voor een aantal opties. Bijvoorbeeld voor een vast bedrag bij overlijden, helemaal geen uitkering of zelfs de optie dat ook de opgebouwde spaarwaarde vervalt aan de verzekeraar. In ruil hiervoor kreeg de klant zogeheten ‘bonusparticipaties’: hierdoor was het rendement op het opgebouwde kapitaal bij leven hoger dan bij klanten die wel voor een volledige overlijdensrisicodekking kozen. Hier lag een belangrijke rol voor de adviseur, om de klant bewust te maken van de keuze voor een lagere dekking in ruil voor een hoger rendement (en daarmee lagere premies).”

Reageer op dit artikel