nieuws

Rabobank: Woningverkoop zakt komende twee jaar verder in

Financiële planning 17648

Het aantal transacties op de woningmarkt blijft dit en volgend jaar dalen. In 2020 keldert het aantal huizen dat verkocht wordt zelfs onder de 200.000. Dat voorspelt de Rabobank in het laatste Kwartaalbericht Woningmarkt. De prijzen stijgen dit jaar naar verwachting met 6%, volgend jaar met 4%.

Rabobank: Woningverkoop zakt komende twee jaar verder in

De woningmarkt in 2018 kan getypeerd worden als ‘stijgende prijzen, dalende verkopen’ en economen van de Rabobank verwachten dat dat ook in 2019 en 2020 het geval zal zijn. Ze voorspellen dat het aantal woningverkopen wegzakt naar 205.000 dit jaar en 195.000 in 2020. In 2018 kwam het aantal huizen dat verkocht werd uit op 218.000 een daling van bijna 10% ten opzichte van 2017.

Normaal gesproken is het laatste kwartaal een drukke verkoopperiode, maar in oktober, november en december kwamen de huizenverkopen nauwelijks uit boven de eerste negen maanden. Met 56.410 verkopen zijn er in het laatste kwartaal 14,8% minder huizen verkocht dan in dezelfde periode van 2017. Vooral in de Randstad hadden makelaars weinig te doen.

Financieringsproblemen

Gemiddeld stegen de huizenprijzen in 2018 met 9%. Ook komende twee jaar worden woningen nog duurder. De Rabo-economen verwachten dat kopers voor een gemiddeld huis aan het eind van dit jaar € 17.000 meer moeten neertellen. Dat komt neer op een prijsstijging van 6%. Voor 2020 verwachten ze een toename van 4% in de prijzen. Die afvlakking komt volgens de bank vooral door de LTI-norm (loan to income) die onder druk komt te staan. Een groeiend deel van de potentiële kopers zal tegen financieringsproblemen aanlopen, aldus het kwartaalbericht.

Hypotheekrente

Rabobank houdt er rekening mee dat de hypotheekrente nog langere tijd laag blijft. Weliswaar zijn afgelopen maanden de fundingkosten voor hypotheken gestegen, daartegenover staat dat de kapitaalmarktrente nog steeds laag is en de concurrentie op de hypotheekmarkt vrij groot. “Mocht de rente toch stijgen, dan kan dit een dempend effect hebben op verdere prijsgroei”, schrijven de economen.

Reageer op dit artikel