nieuws

Quion stuntelt met definitie dagrente en moet aflosboete matigen

Financiële planning 2311

Door een onhandige uitleg van de begrippen ‘dagrente’ en ‘soortgelijke lening’ in de hypotheekvoorwaarden moet Quion ruim € 1.700 terugbetalen aan een klant die vervroegd afloste. De Geschillencommissie begrijpt dat de consument veronderstelde dat de dagrente is gebaseerd op de volledige rentevaste periode van een vergelijkbare lening in plaats van op de resterende rentevaste periode.

Quion stuntelt met definitie dagrente en moet aflosboete matigen

Quion is in deze zaak de administrateur van UBC Hypotheken. De consument en zijn partner hebben daar in 2006 een hypotheek afgesloten met een looptijd van 30 jaar en een rentevaste periode van 15 jaar. In 2018 lossen ze vervroegd af. Quion stuurt daarop een aflosnota van ruim € 6.300. De man betaalt die onder protest. Via Kifid wil hij een deel van het bedrag terugclaimen.

Uitleg dagrente

Volgens de consument heeft Quion de dagrente in strijd met de voorwaarden vastgesteld. Hij baseert dat op de passage uit die voorwaarden waarin wordt uitgelegd wat onder dagrente wordt verstaan:

“Het rentepercentage is gebaseerd op het rentetarief dat UCB op dat tijdstip voor soortgelijke leningen in rekening brengt. Dit rentetarief wordt ook wel dagrente genoemd. De uitdrukking ‘soortgelijke leningen’ wil zeggen: leningen met dezelfde rentevastperiode, looptijd en aflossingswijze, wel of geen rentebedenktijd en van vergelijkbare omvang.”

Met andere woorden, betoogt de man, Quion had het rentepercentage moeten nemen dat gelijk is aan de overeengekomen rentevaste periode van 15 jaar. Nee, zegt de geldverstrekker, het gaat om de resterende looptijd van de overeengekomen rentevaste periode. In dit geval was dat nog drie jaar.

‘Logische gedachte’

Quion erkent dat dat niet expliciet in de definitie in de voorwaarden staat, maar noemt het “logisch” dat dit de gedachte erachter is. “Deze interpretatie doet ook recht aan de economische werkelijkheid. Daarnaast is een dergelijke handelwijze in overeenstemming met de marktpraktijk en de door de Autoriteit Financiële Markten opgestelde Leidraad Vergoeding voor vervroegde aflossing van de hypotheek. Consument had deze uitleg dan ook redelijkerwijs kunnen verwachten”, meent Quion.

Redelijke lezing

De Geschillencommissie is het daarmee oneens. Die noemt de interpretatie van de consument een redelijke lezing. “In de Voorwaarden staat immers niet opgenomen dat bij het vaststellen van de dagrente gekeken moet worden naar de resterende rentevastperiode.” In het midden kan blijven of dit de enige mogelijke lezing is, aldus Kifid, want dan zou alsnog de voor consument meest gunstige lezing gelden.

De Geschillencommissie geeft de consument dus gelijk. Quion moet ruim € 1.700 aan te veel gerekende boeterente terugbetalen. De uitspraak is niet-bindend.

Reageer op dit artikel