nieuws

Minder mensen met betalingsachterstand in 2018

Financiële planning 607

Het aantal mensen met een betalingsachterstand is afgenomen. Over heel 2018 had 6,2% van de mensen met een geregistreerd krediet een betalingsachterstand, tegen 6,6% in 2017. Dat blijkt uit de zogeheten Kredietbarometer van Stichting BKR.

Minder mensen met betalingsachterstand in 2018

In absolute aantallen daalde het aantal mensen met een betalingsachterstand in 2018 van 690.000 naar 670.000. Het totaal aantal mensen met een krediet steeg in 2018 van 10,4 naar 10,8 miljoen. Als verklaring voor de groei van het totale aantal mensen met een krediet noemt BKR dat sinds mei 2017 ook kleinere kredieten worden opgenomen in het kredietregister. Het gaat hier bijvoorbeeld om kredieten voor mobiele telefonie.

Procentueel minder betalingsachterstanden

De BKR Kredietbarometer laat zien dat het absolute aantal kredietnemers met problemen afneemt en dat er ondanks de groei in registraties procentueel minder achterstanden zijn dan in de voorgaande jaren. “Het is positief dat ondanks de groei van het aantal geregistreerde kredieten het aantal mensen dat in betalingsachterstand raakt blijft dalen”, zegt bestuurder Peter van den Bosch van Stichting BKR.

Trendbreuk in vierde kwartaal

Hij noemt het opvallend dat in het laatste kwartaal van 2018 sprake was van een lichte stijging van het aantal mensen dat in achterstand kwam. Het gaat hier om 900 personen. “Het is te vroeg om hier definitieve conclusies aan te verbinden”, vervolgt Van den Bosch. “De komende maanden zal blijken of deze trendbreuk zich doorzet en waar die aan te wijten is.”

Reageer op dit artikel