nieuws

Knot: ‘Renteaftrek in volgende kabinetsperiode verder omlaag’

Financiële planning 4189

Het kabinet-Rutte III draait nog geen anderhalf jaar aan de knoppen, maar de president van De Nederlandsche Bank kijkt al naar de regeerperiode na de verkiezingen van 2021. Dan zou volgens Klaas Knot de hypotheekrenteaftrek verder afgebouwd moeten worden. Ook pleit hij voor een verdere verlaging van de LTV-limiet.

Knot: ‘Renteaftrek in volgende kabinetsperiode verder omlaag’

De DNB-president verkondigde dat maandagmiddag in Utrecht op het congres Shared Value van woningbelegger Capital Value. “De hypotheekrenteaftrek sponsort in feite een aanzienlijk deel van onze rentebetalingen. Ik ben blij dat ook het kabinet heeft begrepen dat dit geen goed concept is”, aldus Knot.

Welkome stap

Het huidige kabinet besloot al tot versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Komende jaren gaat de maximale aftrek in stappen van 3% omlaag. In 2023 wordt zo het tarief van 37,05% bereikt. Knot noemt het gestaag afbouwen van deze aftrekpost “een welkome stap”. Maar daarmee zijn we er niet, betoogde hij in Utrecht. “Al is het kabinet ambitieus, wat mij betreft blijft verdere afbouw ook na deze kabinetsperiode op de agenda staan.”

Buitenbeentje

De DNB-voorman pleitte op het beleggingscongres bovendien voor een verdere afbouw van de maximale loan to value. Hij vindt het “onwenselijk” dat Nederlanders hun woning volledig kunnen financieren met geleend geld. “Met een LTV-limiet van 100% is Nederland internationaal gezien een buitenbeetje. Eigen middelen vormen in Nederland nauwelijks een rem wanneer de huizenprijzen omhoogschieten”, aldus Knot.

Woningmarkt op slot

In een jubelstemming kunnen huishoudens volgens de toezichthouder gemakkelijk met geleend geld tegen elkaar op blijven bieden. “Bij een huizenprijscorrectie blijkt zo’n schuld al snel te hoog: vele hypotheken staan opeens onder water, op het dieptepunt in 2013 gold dat voor maar liefst 36% van alle hypotheken in Nederland. De woningmarkt gaat dan op slot en huishoudens schroeven hun consumptie terug om extra te sparen. Dit illustreert het cyclische karakter in een notendop. Vandaar ook mijn pleidooi om de LTV-limiet op termijn geleidelijk verder te verlagen.”

Reageer op dit artikel