nieuws

Hypotheekshop: ‘In 2020 meer basishypotheken dan tophypotheken’

Financiële planning 1830

Steeds minder mensen financieren hun huis voor 100 procent met een hypotheek. De Hypotheekshop verwacht zelfs dat het aantal basishypotheken – tot maximaal 65 procent van de woningwaarde – volgend jaar het aantal tophypotheken overstijgt. Volgens de keten komt dat vooral omdat doorstromers steeds meer overwaarde inbrengen, en de verdrukking van starters op de woningmarkt.

Hypotheekshop: ‘In 2020 meer basishypotheken dan tophypotheken’

De Hypotheekshop signaleert ook dat maar weinig mensen met een basishypotheek kiezen voor NHG. “Dat lijkt verklaarbaar. Door het geringe rentevoordeel is de terugverdientijd van de borgtochtprovisie (2019: 0,9 procent) veel langer dan bij een tophypotheek. Ook is door de lage verstrekking het vangnet van NHG in geval van bijvoorbeeld einde relatie of werkloosheid minder noodzakelijk”, schrijft de adviesketen in het weekbericht.

Renteopslag

Ondanks het lage risico op een restschuld bij de gedwongen verkoop, zijn basishypotheken in de regel toch iets duurder dan een hypotheek met NHG. De Hypotheekshop ziet dat de opslag bij een rentevaste periode van 10 jaar gemiddeld 0,05 procentpunt bedraagt en bij langere perioden gemiddeld 0,1 procentpunt. Uitzonderingen zijn NIBC, Hypotrust Comfort en Tulp, waar een NHG-hypotheek iets duurder is dan een basishypotheek.

Reageer op dit artikel