nieuws

Hypotheekproductie ABN Amro daalt

Financiële planning 2280

ABN Amro zag in 2018 het bedrag aan uitstaande hypotheken met bijna 2 miljard euro dalen. Ook de nieuwe productie liep terug: in het vierde kwartaal met 7,3%. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde jaarcijfers. Het concern boekte ruim 2,3 miljard euro winst, een half miljard minder dan over 2017.

Hypotheekproductie ABN Amro daalt

Eind 2018 had ABN Amro voor € 148,8 miljard aan hypotheken op de balans staan. Een jaar eerder was dat nog € 150,6 miljard. Het totaal aantal transacties op de Nederlandse woningmarkt daalde in een jaar tijd met 14,8%, voornamelijk door de stijgende huizenprijzen, constateert de bank.

Tussen het derde en vierde kwartaal van 2018 zat weinig verschil in het aantal transacties op de huizenmarkt. Wel sloot ABN Amro in de laatste drie maanden van het jaar 7,3% minder aan nieuwe hypotheken dan in de periode daarvoor. Een kwartaal eerder maakte de bank al bekend marktaandeel te verliezen. In 2018 steeg het bedrag aan aflossingen met 4,9% vergeleken met 2017.

Aflossingsvrij

In het vierde kwartaal was 1 op de 6 hypotheken op de balans volledige aflossingsvrij. Bijna een kwart van alle extra aflossingen werd gedaan op deze hypotheken. Het percentage hypotheken waarbij juist volledig wordt afgelost steeg van 24% eind 2017 naar 29% eind 2018.

Jaarwinst

De jaarwinst van ABN Amro bleef steken op ruim 2,3 miljard euro, tegen bijna 2,8 miljard euro in 2017. In het vierde kwartaal ging de winst zelfs meer dan 40% omlaag. Dat kwam onder meer door extra kosten in verband met bezuinigingsinspanningen en hogere kredietvoorzieningen in bepaalde sectoren.

Andere organisatiestructuur

Tijdens de presentatie van de jaarcijfers kondigde ceo Kees van Dijkhuizen tevens een juridische fusie aan van ABN Amro Group en ABN Amro Bank. De groep houdt op te bestaan. Die ingreep moet de organisatiestructuur vereenvoudigen en de kapitaalratio’s verbeteren. Ook verwacht het concern zo kosten terug te dringen.

Reageer op dit artikel