nieuws

Franchisers hebben vertrouwen in hun formule

Financiële planning 2388

Ze hebben een rotsvast vertrouwen in de toekomst van de franchiseformule. Mark de Rijke (CMIS Groep), Raj Singh (Hypotheek Visie), Matthijs Mons (Yellowtail) en Wytzejan de Jong (De Hypotheker) zijn ervan overtuigd dat zelfstandig opererende kantoren het moeilijk krijgen.

Franchisers hebben vertrouwen in hun formule

Tijdens een paneldebat op het Hypotheken Event vandaag in Utrecht waren de vertegenwoordigers van de franchiseformules het in grote lijnen met elkaar eens. “De franchiseformule is een half IT-bedrijf geworden”, noemde Matthijs Mons een belangrijke verandering op. Voor zelfstandig adviseurs, wel gekscherend pappa-en-mammakantoren genoemd, ligt er volgens hem een hele uitdaging om de digitale ontwikkelingen bij te kunnen benen.

Franchiseformule passé?

Ook het 150 koppen tellende publiek heeft niet het idee dat de franchiseformule over pakweg tien jaar passé is. Dagvoorzitter Michiel Meijer vroeg degenen die denken dat franchise uitsterft om de vinger op te steken. Geen enkele vinger ging de lucht in.

“Maar is het nog wel houdbaar dat franchisenemers 15 tot 30 procent moeten afdragen met de dalende prijzen?”, vroeg Meijer, die olie op het vuur gooide door te stellen dat er toch altijd gezeur is tussen franchisegevers en -nemers. De panelleden waren het daar duidelijk niet mee eens: er hangt nu eenmaal een kostprijs aan de geleverde diensten.

Openlijke flirt

Bestaan de diverse franchiseformules over tien jaar nog? Raj Singh van Hypotheek Visie denkt van niet, hoewel hij dat niet letterlijk zo zegt. Hij flirtte openlijk in de richting van de andere panelleden. Hij ziet een fusie wel zitten met een organisatie die niet veel overlap vertoont met zijn eigen organisatie en in elk geval een landelijke dekking heeft. Niemand hapte toe.

Reageer op dit artikel