nieuws

Examentraining (96): Hypothecair Krediet

Financiële planning 3997

Iedereen die een Wft-beroepskwalificatie (behaald voor 1 april 2017) in stand wil houden, moet voor 1 april 2019 succesvol het relevante PE-examen afleggen. Samen met opleidingsinstituut Hoffelijk Financieel biedt am:web adviseurs opnieuw de helpende hand door tweewekelijks een volledig uitgewerkte casus aan te bieden. Daarnaast biedt Hoffelijk Financieel adviseurs gratis de mogelijkheid om extra te oefenen met nieuwe casussen en kennisvragen. Deze week een casus met vragen uit de module Hypothecair Krediet.

Examentraining (96): Hypothecair Krediet

Casus
Marie (41) en Peter (38) gaan hun eerste eigen woning kopen. Zij zijn benieuwd wat zij kunnen lenen. Marie is moleculair bioloog en verdient op jaarbasis € 48.259 (inclusief vakantiegeld). Peter is data scientist en verdient op jaarbasis € 40.435 (inclusief vakantiegeld).

Bijlagen
Financieringslasttabel
Annuïteitentabel

Vraag 1
Wat is de maximale leencapaciteit op basis van de loan-to-income (LTI) bij een hypothecaire lening met een looptijd van dertig jaar en een rente van 3,1% die voor dertig jaar vaststaat? Laat hierbij de extra leenruimte voor energiebesparende voorzieningen buiten beschouwing.

Antwoord: € …

Toetsterm
2e.1: De kandidaat kan de mogelijkheden presenteren.

Vraag 2
Marie en Peter hebben concreet een koopwoning op het oog voor € 425.000 (gelijk aan de marktwaarde). Hierbij willen zij nog wel energiebesparende voorzieningen (EBV) treffen voor € 25.000 (zoals HR++-glas, een zonneboiler en warmtepomp). De marktwaarde na verbouwing is door een taxateur vastgesteld op € 440.000. Wat is de maximale leencapaciteit op basis van de loan-to-value (LTV)?

Antwoord: € …

Toetsterm
2e.1: De kandidaat kan de mogelijkheden presenteren.

Vraag 3
Inmiddels hebben Marie en Peter de eigen woning aangeschaft. De vader van Marie wil een eenmalige schenking doen van € 80.000 voor een gedeeltelijke aflossing van de eigenwoningschuld die Marie en Peter samen zijn aangegaan. Valt de schenking van de onder de verhoogde schenkingsvrijstelling?

a) Ja, de schenking is belastingvrij.
b) Ja, maar hiervoor moet de vader van Marie wel een insluitingsclausule laten opstellen bij de notaris.
c) Nee, de leeftijdgrens is overschreden door Marie en daarmee kan geen beroep worden gedaan op de verhoogde schenkingsvrijstelling.

Toetsterm
2d.1 De kandidaat kan de bestaande en toekomstige klantsituatie vaststellen.

Banner Hoffelijk Antwoorden

Banner Hoffelijk Meer oefeningen

Eerdere examentrainingen zijn hier te vinden.

Reageer op dit artikel