nieuws

Consumentenbond: ING en Rabobank jagen klanten met spaarhypotheek op kosten

Financiële planning 5342

Klanten van ING en Rabobank die hun aflopende spaarhypotheek willen verlengen worden volgens de Consumentenbond ernstig benadeeld. “De banken rekenen bij deze hypotheekvorm een hogere rente dan bij een gewone annuïteitenhypotheek”, aldus de bond die van deze ’ongeoorloofde’ praktijk melding maakt bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Consumentenbond: ING en Rabobank jagen klanten met spaarhypotheek op kosten

Alleen bestaande klanten kunnen nog een (bank)spaarhypotheek afsluiten. Voor nieuwe klanten is er de annuïteiten- of lineaire hypotheek. Maar ING rekent bij een (bank)spaarhypotheek wel een rente-opslag van 0,3% (10 jaar vast) tot 0,85% (20 jaar vast). Rabobankklanten betalen 0,35% meer rente bij hun (bank)spaarhypotheek dan klanten met een annuïteitenhypotheek.

Meer risico

ING voert volgens de Consumentenbond als motief voor het prijsverschil aan dat een (bank)spaarhypotheek meer risico kent. “Klinkklare onzin’, aldus Olof King, directeur belangenbehartiging Consumenten. “Een spaarhypotheek los je, net als een annuïteitenhypotheek, aan het eind van de rit helemaal af. Tussentijds is de nettoschuld altijd even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen.”

Belastingtechnisch voordeliger

Door de lagere rente lijkt een annuïteitenhypotheek financieel het gunstigst. Maar dat is volgens King niet het geval. “Consumenten weten vaak niet dat ze belastingtechnisch veel voordeliger uit zijn met een bankspaarhypotheek. Ze sparen hiermee belastingvrij, waardoor ze in een relatief korte tijd een aardig kapitaal voor de aflossing opbouwen. En daarnaast profiteren ze gedurende de hele looptijd van de maximale renteaftrek. Bij een annuïteitenhypotheek wordt de renteaftrek juist elke maand minder. Consumenten verliezen zo, zonder dat ze het in de gaten hebben, tienduizenden euro’s.”

De Consumentenbond is van mening dat veel hypotheekadviseurs hun klanten hier onvoldoende over informeren. “Tussenpersonen kiezen vaak voor de makkelijkste weg en bieden gewoon aan om over te stappen naar een annuïteitenhypotheek bij een aanbieder met de laagste rente”, aldus de bond.

Uitspraak AFM

Volgens de Consumentenbond handelen ING en Rabobank in strijd met het zogenoemde eensporig rentebeleid. Dat is erop gericht om bestaande klanten te beschermen bij verlenging van hun hypotheek. De Consumentenbond wil hierover een uitspraak van de AFM. Ook neemt de consumentenorganisatie contact op met de branche.

Reageer op dit artikel