nieuws

Arjen Gielen (NHG): ‘Wij zijn zeer, zeer goed gekapitaliseerd’

Financiële planning 891

De NHG vindt zichzelf klaar voor een eventuele volgende crisis. Op een bijeenkomst om het 25-jarig bestaan van de hypotheekgarantie te vieren, keek directeur Arjen Gielen vooruit naar de uitdagingen van de NHG. Bijvoorbeeld een eventuele verslechtering van de economie. Gielen kon de toehoorders geruststellen: “Wij zijn zeer, zeer goed gekapitaliseerd. Veel beter dan voor de crisis.” De aanwezige minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren feliciteerde de NHG met de recente premieverlaging tot 0,9 procent van de koopsom.

Arjen Gielen (NHG): ‘Wij zijn zeer, zeer goed gekapitaliseerd’

De achtereenvolgende premieverhogingen tijdens de crisisperiode noemde Gielen niet ideaal. “In de beleving van de politiek waren we te weinig gekapitaliseerd. Daar was wat nervositeit aanwezig”, zegt Gielen. “En er zat misschien ook wel een kern van waarheid in.” Mochten de kassen van de NHG leegraken, dan belandt de rekening uiteindelijk bij de overheid. Inmiddels is de kapitaalratio van de NHG tot recordhoogte gestegen, wordt er verplicht tot honderd procent afgelost en zijn de regels rond verliesdeclaraties versoberd. De verlaging van de premie met één tiende procentpunt in januari, werd daarom in de markt koeltjes ontvangen.

Mantra

Gielen wierp zelf de vraag op wat een goede premie is. “De minister zei net 0,9 procent is mooi. We zullen in ieder geval blijven kijken of het mogelijk is om hem laag en stabiel te maken.” Waarop hij de mantra van de NHG herhaalde: “Zo hoog als het moet, zo laag als het kan.”

In een Perspectiefverklaring kun je niet wonen, maar je kunt er wel een huis mee kopen

Een andere uitdaging die de NHG ziet, is de positie van starters op de woningmarkt. “De vraag wordt ons regelmatig gesteld: ‘wat doen jullie voor starters?’ Het antwoord is: wij zijn er.” Volgens Gielen zijn bij uitstek starters geholpen door de rentekorting op hypotheken. Premiedifferentiatie, starters die minder betalen voor de hypotheekgarantie dan doorstromers, vindt Gielen een slecht idee. “Dat vind ik een zeer ingrijpende keuze. Want hoe zit het dan met andere groepen, moeten die ook een lagere premie krijgen?”

Een hogere kostengrens om starters te helpen in een uitzonderlijk dure regio als Amsterdam is volgens Gielen ook ongewenst. “Dat gaan we niet doen. We gaan niet procyclisch alles maar versoepelen. Dat zou de gekte alleen maar aanjagen, het lost niets op.”

Platform

Tot slot kondigde Gielen een nieuw digitaal platform aan dat het ontwikkelt in samenwerking met onder meer de TU Delft en de Rabobank. “Mensen willen graag de regie houden over hun financiële zaken, maar lukt dat ze ook met twintig verschillende mijn-omgevingen?” Het platform moet een ‘trusted online ecosysteem’ worden waarmee consumenten veilig hun persoonlijke data en documenten elektronisch kunnen ondertekenen en delen.

Perspectiefverklaring

Minister Ollongren opende de bijeenkomst in Utrecht. Ze prees onder meer de NHG voor de rol die het vervult in de woningmarkt. “Het werk van de NHG stut het vertrouwen in de woningmarkt. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk de functie van de NHG is.” Ollongren noemde het voorbeeld van ene Maartje, een 28-jarige uitzendkracht die als administratief medewerker met een Perspectiefverklaring toch een hypotheek kon krijgen. “In een Perspectiefverklaring kun je niet wonen, maar je kunt er wel een huis mee kopen”, aldus Ollongren.

Reageer op dit artikel