nieuws

NN op de korrel van Radar om risico-opslag hypotheken

Financiële planning 3815

Nationale-Nederlanden kan zich opmaken voor een stevige dosis kritiek vanavond in consumentenprogramma Radar. De verzekeraar kan namelijk haar eerdere toezegging om automatische verlaging van de risico-opslag door te voeren niet nakomen. NN, gaf vorige week al publiekelijk toe dat haar systemen daar nog niet klaar voor zijn maar dat de rentedaling die klanten daardoor mislopen achteraf wordt berekend. 

NN op de korrel van Radar om risico-opslag hypotheken

Fijntjes herinnert Radar Nationale-Nederlanden eraan dat het  in mei 2018 aankondigen dat ze de risico-opslag op de hypotheekrente vanaf eind 2018 automatisch zou gaan verlagen. NN-klanten die hun hypotheek gedeeltelijk hebben afgelost en/of van wie de waarde van het huis hoger is dan de hypotheekschuld zouden hierdoor lagere maandlasten krijgen.

Systemen niet klaar

Vorige week maakte NN bekend dat het de invoering van de automatische verlaging toch niet op tijd voor elkaar heeft gekregen. De systemen zijn er volgens de verzekeraar nog niet klaar voor.  “De klanten moeten wachten tot het tweede kwartaal van 2019 en lopen daardoor honderden euro’s per jaar mis”, aldus Radar in de aankondiging van de uitzending van vanavond. “De vraag is nu of Nationale-Nederlanden het uitblijven van de risico-opslagverlaging met terugwerkende kracht gaat compenseren.”

Achteraf verrekend

Het antwoord op die vraag gaf NN vorige week al. De rentedaling die NN-klanten door dit uitstel mislopen, verrekent de geldverstrekker achteraf over de periode tussen 1 januari 2019 en het moment dat de nieuwe tariefklassen daadwerkelijk zijn ingevoerd. “Dit geldt voor alle klanten met een NN Hypotheek die als gevolg van aflossingen automatisch gedaald zouden zijn naar een lagere risico-opslag dan hun huidige risico-opslag. De huidige risico-opslag wordt hierbij vergeleken met de risico-opslag van de nieuwe tariefklassen”, laat NN weten.

Reageer op dit artikel