nieuws

Nieuw huwelijksvermogensrecht leidt mogelijk tot aanpassing Bavam

Financiële planning 2063

Zelfs de Belastingdienst heeft moeite met de interpretatie van het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Dat is pijnlijk voor het aanzien van de fiscus, maar ronduit onwerkbaar voor de financieel adviseur die er dagelijks mee te maken heeft. Een foute berekening kan consumenten op een naheffing komen te staan en de betrokken adviseur zou een claim kunnen verwachten. De Vereende houdt dit jaar in de gaten of er extra claims binnenkomen op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor adviseurs en past daarop mogelijk de polis aan.

Nieuw huwelijksvermogensrecht leidt mogelijk tot aanpassing Bavam

Volgens Bert Sonneveld, manager Marketing en Acceptatie van de Vereende, is het berekenen van het eigenwoningverleden een vast onderdeel van het hypotheektraject en dus een activiteit waar dekking voor is in de Bavam-polis. “Het enkele feit dat deze berekening nu complexer is geworden doordat het huwelijksvermogensrecht is gewijzigd, is geen reden deze werkzaamheden nu uit te sluiten”, aldus Sonneveld.

Niet standaard

Dekking voor verkeerd advies over draagplichtovereenkomsten is echter niet standaard meeverzekerd. Sonneveld legt uit waarom: “Bij het advies is van belang om een aantal zaken te weten zoals het huwelijksvermogensregime bij gehuwden, de eigendomsverhouding, de eigenwoningschuld en de aanwezigheid van een eventuele samenlevingsovereenkomst. Dit zit dus zowel op het civiel- als fiscaalrechtelijke terrein. Een hypotheekadviseur zal op een aantal van deze terreinen niet bij uitstek de meest deskundige zijn.”

Volgens Sonneveld is het wel mogelijk om deze advisering aanvullend mee te verzekeren. Er zullen volgens hem dan wel extra vragen worden gesteld om het verzoek te kunnen beoordelen.

Geen uitsluitsel

Financieel adviseur en blogger Jos Koets wijdde enkele blogs aan de problematiek rond het nieuwe huwelijksvermogensrecht. In een persoonlijk gesprek zei Kamerlid Pieter Omtzigt tegen Koets dat de Belastingdienst zelf ook niet weet wat de juiste interpretatie van de regels is. Volgens Koets is het van groot belang dat het ministerie van Financiën snel duidelijkheid geeft. In ieder geval voor huizenbezitters hun aangifte inkomstenbelasting moeten doen.

Reageer op dit artikel