nieuws

MoneyView: ORV-premies voor het eerst in 17 jaar weer gestegen

Financiële planning 1347

Na een jarenlange glijvlucht is de prijs van een overlijdensrisicoverzekering vorig jaar weer opgelopen. Onderzoeksbureau MoneyView constateerde in het vandaag verschenen Special Item Overlijdensrisicoverzekeringen dat de gemiddelde premie van een ORV in 2018 met 4,16 procent is toegenomen. Sinds 2002 daalde de gemiddelde premie voor een ORV met gelijkblijvende dekking met ruim 56 procent. Tot 2018 dus. MoneyView kan geen eenduidige reden geven voor de trendbreuk.

MoneyView: ORV-premies voor het eerst in 17 jaar weer gestegen

Behalve de prijsanalyse deelde MoneyView ook sterren uit aan de overlijdensrisicoverzekeraars, met TAF als grote winnaar. Vier TAF-producten behalen de hoogste score op het gebied van prijs (gelijkblijvend en annuïtair dalend) en op voorwaarden wordt TAF alleen één keer geëvenaard door Hera Life. De overige acht vijf-sterrenratings op voorwaarden zijn allemaal toegekend aan TAF-producten. 

Impact NHG

Sinds vorig jaar is een ORV niet meer verplicht voor het afsluiten van een hypotheek met NHG. Het afschaffen van die verplichting moest de hypotheekgarantie toegankelijker maken voor chronisch zieken, ex-patiënten en senioren. MoneyView heeft productmanagers gevraagd of die afschaffing effect heeft gehad op de verkoop van nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen. Van de ondervraagde productmanagers zei 44 procent ‘redelijk veel impact’ te ervaren op het aantal afgesloten overlijdensrisicoverzekeringen in 2018, 22 procent zag nauwelijks impact en 30 procent vond het nog te onduidelijk om er iets over te zeggen.

Niet enkel zieken

Volgens MoneyView duiden die uitkomsten erop dat het niet alleen chronisch zieken, ex-patiënten en senioren zijn die van de mogelijkheid gebruikmaken om géén ORV af te sluiten bij hun NHG-hypotheek. Alleen hun aandeel zou verwaarloosbaar zijn op de totale productie. Het onderzoeksbureau geeft echter ook aan dat die constatering niet hard te maken is zonder data over het werkelijk aantal verkochte overlijdensrisicoverzekeringen.

Reageer op dit artikel