nieuws

Mijlpaal Knab Crowdfunding: 100 projecten gefinancieerd

Financiële planning 691

Klanten van Knab hebben via het crowdfundplatform van de online bank de honderdste bedrijfslening gefinancierd. Op het platform zijn ruim 5.000 investeerders actief. Zij hebben in tweeënhalf jaar tijd samen bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlandse mkb-bedrijven.

Mijlpaal Knab Crowdfunding: 100 projecten gefinancieerd

Knab lanceerde in 2016 een crowdfundplatform als reactie op de lagere rentes. “Wereldwijd kelderden de spaarrentes en tegelijkertijd werd het voor mkb’ers steeds moeilijker om een traditionele lening te krijgen via de bank”, aldus Remko Jansen van Knab. “We zagen Knab Crowdfunding als de ideale oplossing voor beide problemen; de klanten van Knab krijgen mogelijk een beter rendement over hun geld in ruil voor de financiering van ondernemers.”

Gevarieerde leningverzoeken

De gepubliceerde leningverzoeken op het platform zijn gevarieerd. Van een bedrijf dat geavanceerde racefietsen produceert tot aan een gastrobar en van een offshore trainingscentrum tot hypotheekadviseur. Een gemiddelde gewenste lening op het platform bedraagt € 176.925 en is binnen 53 uur volgeschreven.

Kans op een hoger rendement

Het is volgens Knab nog lastig om de rendementen van crowdfunding te vergelijken met sparen. Jansen: “Crowdfunding van bedrijfsleningen is nog steeds relatief nieuw en brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee, je kunt je inleg immers kwijtraken. Het is daardoor nog lastig om nu iets definitiefs te zeggen over de behaalde rendementen. De looptijd van de meeste leningen is immers nog niet voorbij. Op onze statistiekenpagina houden we het gemiddelde netto rendement van de totale leningportefeuille wel continu bij. Op basis daarvan lijkt het een veilige conclusie dat investeren via crowdfunding je op dit moment meer oplevert dan sparen.”

Reageer op dit artikel