nieuws

‘Krapte op de woningmarkt duwt huiseigenaren richting verbouwing’

Financiële planning 1103

Huiseigenaren met veranderende woonwensen kiezen vaker voor een verbouwing dan voor een verhuizing. Dat concludeert de Hypotheekshop uit een onderzoek in opdracht van nieuwszender BNR. Op de zender zegt productmanager Martin Hagedoorn dat het aantal hypotheekgesprekken in verband met een verbouwing vorig jaar met een kwart is toegenomen ten opzichte van 2017. Daar vallen hypotheekverhogingen onder, maar ook oversluiters.

‘Krapte op de woningmarkt duwt huiseigenaren richting verbouwing’

Volgens Hagedoorn zijn het zeker niet alleen starters die hun woning verbouwen, maar is de stijging terug te zien in alle leeftijdscategorieën. Bij BNR zegt hij dat voornamelijk geld wordt geleend voor het creëren van extra ruimte, bijvoorbeeld via een aanbouw of dakkapel. Woningisolatie wordt dan vaak wel meegenomen, maar dat is meestal niet het hoofddoel. Ook de Hypotheker signaleerde een toename in het aantal hypotheekgesprekken voor de financiering van een verbouwing, maar kon dat niet met cijfers onderbouwen.

Niet alleen particulier

Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw, berekende dat alle woningverbeteringen in 2018 goed waren voor een bouwvolume van ongeveer 9 miljard euro. Hij voegt daar overigens aan toe dat het niet alleen particulieren zijn die de portemonnee trekken voor een verbouwing, maar ook vastgoedbeleggers en woningcorporaties. Inmiddels zitten de investeringen volgens hem op een niveau dat 20 procent hoger ligt dan vlak voor de crisis.

HDN

Deze week presenteerde HDN de cijfers van afgelopen jaar. Het aantal afgesloten hypotheken nam met 4 procent toe. Als de oversluiters buiten beschouwing worden gelaten, dan daalde het aantal afgesloten hypotheken met 3,1 procent ten opzichte van 2017. Bij 3,7 procent van de aangevraagde hypotheken werd een energiebesparende verbouwing meegefinancierd.

Reageer op dit artikel