nieuws

Kennisgebrek huiseigenaar over financiering duurzaamheid

Financiële planning 684

Meer dan de helft van de Nederlandse huiseigenaren vindt het verduurzamen van een woning een taak voor de huiseigenaren zelf. Het ontbreekt hen echter aan kennis over de mogelijkheden om de verduurzaming van hun woning te financieren. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker onder ruim 1.000 huiseigenaren.

Kennisgebrek huiseigenaar over financiering duurzaamheid

Het gebrek aan kennis over de financieringsmogelijkheden is er debet aan dat veel woningbezitters terughoudend zijn om over te gaan tot het verduurzamen van hun huis.

Struikelblok

Het onderzoek toont aan dat ruim zes op de tien woningeigenaren het verduurzamen van hun huis belangrijk vinden. Als ze op zoek zijn naar een nieuwe woning, let tweederde dan ook op de (potentiële) duurzaamheid van een huis. Het gebrek aan de juiste informatie en kennis over financieringsmogelijkheden blijkt echter een struikelblok. Daarbij wordt door bijna de helft van de woningbezitters het ontbreken van financiële middelen genoemd als obstakel voor verduurzaming.

Duurzaamheidslening

“Veel signalen wijzen erop dat de lasten van de energietransitie bij de consument worden gelegd”, zegt Twan Cats, Commercieel Directeur van De Hypotheker. “Momenteel worden er al best veel oplossingen aangeboden om bestaande woningen te verduurzamen. Zo is er bijvoorbeeld de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds en de Duurzaamheidslening die vanuit diverse gemeenten wordt aangeboden.”
Bijna negen op de tien woningbezitters vinden het belangrijk dat de kosten voor het verduurzamen van de woning op termijn worden terugverdiend. Voor de helft van de huizenbezitters weegt het eigen voordeel van verduurzaming net zo zwaar als de milieuvoordelen ervan en voor een derde weegt dit eigen voordeel zwaarder.

Vervangen cv-ketel

Een meerderheid van de huiseigenaren geeft aan dat hun woning al is voorzien van duurzame voorzieningen of dat ze van plan zijn die te treffen. Het verbeteren van de isolatie, het vervangen van de cv-ketel en beglazing zijn het populairst. Wil de energietransitie echter kans van slagen hebben, dan moet er volgens De Hypotheker nog veel werk worden verricht. “Er ligt een belangrijke taak bij de overheid, geldverstrekkers en adviseurs om de woningbezitter te informeren over de mogelijkheden om het verduurzamen van hun huis te realiseren”, Cats. “Met elkaar kunnen wij woningeigenaren bereiken en hen handvatten bieden die nodig zijn om een eerste stap te zetten in verduurzaming van de woningvoorraad.”

Reageer op dit artikel