nieuws

IDD: Beleggingsadviseur moet ook duurzame voorkeuren van klant meenemen in advies

Financiële planning 313

Beleggingsadviseurs moeten als het aan de Europese Commissie ligt voortaan ook de voorkeuren en overwegingen van klanten op het gebied van duurzaamheid meenemen in hun advies. Dat blijkt uit een voorstel voor een toevoeging aan de Europese distributierichtlijn IDD. De oorspronkelijke richtlijn nam alleen de financiële pasvorm als maatstaf. 

IDD: Beleggingsadviseur moet ook duurzame voorkeuren van klant meenemen in advies

Op grond van de per 1 oktober 2018 ingevoerde Europese distributierichtlijn zijn verzekeringstussenpersonen en verzekeringsondernemingen die verzekeringsproducten op basis van verzekeringen distribueren verplicht om de nodige informatie te verkrijgen over de kennis en ervaring van de klant op beleggingsgebied, hun financiële situatie en doelstellingen. Op die manier moeten ze verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten aanbevelen die geschikt zijn voor de klant.

Niet-financiële doelstellingen

De informatie met betrekking tot de beleggingsdoelstellingen omvat informatie over voorkeuren met betrekking tot het nemen van risico’s, het risicoprofiel en de doeleinden van de belegging. In de praktijk zijn niet-financiële doelstellingen van de klant, zoals milieu-, sociale en governance (ESG) voorkeuren, meestal niet aan de orde. Het zorgt er volgens de Europese commissie voor dat de  ESG-factoren onderbelicht blijven in het selectieproces. met het eerder deze week ingediende voorstel wordt duurzaamheid een verplicht onderdeel van het adviesgesprek.

Reageer op dit artikel