nieuws

HDN: 2018 was het jaar van de oversluiter

Financiële planning 479

Het aantal afgesloten hypotheken is met 4 procent toegenomen in 2018. Het totaal aantal hypotheken kwam daarmee uit op 388.723. Die stijging is volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) vooral te danken aan het grote aandeel oversluiters. Zou je die groep buiten beschouwing laten, dan werden er in 2018 zelfs 3,1 procent minder hypotheekaanvragen voor het kopen van een woning geregistreerd dan een jaar eerder.

HDN: 2018 was het jaar van de oversluiter

Dat minder mensen een hypotheek sloten voor het kopen van een woning, heeft vooral te maken met de verdrukking van starters op de woningmarkt. Het aandeel van de starters liep vorig jaar opnieuw terug, ten opzichte van een jaar eerder waren er 9,4 procent minder startende kopers. De gemiddelde huizenprijs steeg met 8,5 procent tot € 336.698. Een geschikte koopwoning vinden wordt voor starters met het jaar moeilijker.

Senioren

Senioren zijn logischerwijs wel actief op de koopmarkt. Met name 60-plussers zorgden voor de toename van het aantal doorstromers in 2018. Volgens HDN namen zij gemiddeld 50 procent overwaarde mee uit hun vorige woning om het nieuwe huis mee te financieren. Het aantal doorstromers nam toe met 3,6 procent.

Energielabel

Een andere opmerkelijke constatering is het toegenomen belang van het energielabel. HDN zag dat inmiddels bij 25 procent van de hypotheekaanvragen het energielabel wordt meegestuurd aan de geldverstrekker. Volgens HDN wordt dat veroorzaakt door het mogelijke rentevoordeel op een energiezuinige woning of om de financieringsmogelijkheden te benutten voor energiebesparende maatregelen. In 2018 werd bij 3,7 procent van de hypotheken extra ruimte aangevraagd voor energiebesparende investeringen. Niet veel, maar nog steeds ruim twee keer zoveel als een jaar eerder.

Reageer op dit artikel