nieuws

Goedhart laakt financiële educatie door Crédit Agricole

Financiële planning 1736

Dat uitgerekend Crédit Agricole zich als jongste deelnemer heeft aangediend om deel te nemen aan het educatief initiatief ‘Bank voor de klas’ heeft de woede opgewekt van Rob Goedhart. De voorzitter van de stichting Geldbelangen steggelt tot op de dag van vandaag namens consumenten met de consumptief krediet-tak van de bank over wurgkredieten en woekerrente. Volgens Goedhart moet de bank wat dat betreft eerst haar zaakjes op orde brengen.

Goedhart laakt financiële educatie door Crédit Agricole

Het platform Banken.nl bracht eerder deze week het nieuws dat Crédit Agricole zich heeft aangesloten bij ‘Bank voor de klas’, een initiatief dat bankenvereniging NVB in 2011 lanceerde om basisschoolleerlingen in groep 6, 7 en 8 meer financieel bewustzijn bij te brengen. In Nederland is de Franse bank alleen actief onder de vlag van Crédit Agricole Consumer Finance (CA-CF), een verstrekker van consumptief krediet, onder meer onder de merknamen Findio en Interbank. Die rol brengt volgens Rik van Breda van CA-CF ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid met zich mee.  “Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd met geld leren omgaan. Daar leveren wij als bank graag onze bijdrage aan.”

Bemiddelverbod Goedhart

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid van CA-CF stond de afgelopen jaren echter herhaaldelijk ter discussie. De bank hanteerde in het recente verleden zeer hoge rentes op haar doorlopende krediet, constructies waar de klanten vaak in vast bleken te zetten. Het leidde tot aandacht bij Kassa, gehakketak met Rob Goedhart en een aantal Kifidzaken waarin de bank in enkele gevallen stevig bakzeil haalde.

Beterschap beloofd

Vorig najaar kondigde CA-CF beterschap aan. Zo wordt doorlopend krediet vaker overgesloten naar een persoonlijk krediet, wordt het gemaximeerd op € 15.000 en moet er tussentijds meer afgelost worden.

Veel te vroeg

Wat Goedhart, die een bemiddelverbod van de AFM kreeg voor zijn hulp aan wurgkredietklanten, betreft is het echter nog veel te vroeg voor CA-CF om nu al financiële educatie aan scholieren te gaan geven. “Hoe durft Crédit Agricole Consumer Finance deze stap te nemen terwijl er nog een toenemend aantal klachten over deze bank is over onvoorstelbare hoge rente die de bank nog steeds in rekening brengt op consumptief krediet.”

ASR voor de klas

Vorige maand schreef Goedhart nog een brief aan minister van Financiën Wopke Hoekstra en de reclamecodecommissie in een poging ASR-medewerkers te verbieden les te geven op scholen. Goedhart vond het maatschappelijk onverantwoord om werknemers van een bedrijf dat woekerpolissen verkocht voor de klas te zetten. ASR zag geen verband tussen het dossier beleggingsverzekeringen en het vrijwilligerswerk van de werknemers en wilde de brief daarom niet serieus nemen.

Reageer op dit artikel